Petak, 24. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ove namirnice možete iskoristiti i nakon isteka roka trajanja

Preuzmite sliku

Neke proizvode treba baciti čim se pojave promjene na njima, kao što su jogurt ili sir, dok neki, iako im se rok isteka bliži, još mogu imati drugu ulogu.

U nastavku pročitajte šta ne trebate bacati, nego iskoristiti.

Mlijeko

Mlijeko kojem je istekao rok je odličan za biljke, pun je vitamina i minerala i odlično će poslužiti za fertilizaciju biljaka. Također, može se koristiti i u njezi kože jer će je nahraniti i njegovati i vratiti prirodni pH.

Riža

Riža je odlična u borbi protiv boli. Potrebno ju je staviti u pamučnu krpu ili prozračnu platnenu vrećicu i staviti je u mikrovalnu pećnicu na nekoliko minuta, a rezultat je topli oblog koji se onda može staviti na bolno mjesto kako bi ga opustilo.

Osim toga, riža odlično skuplja vlagu pa se može staviti i u sol ili poslužiti za spašavanje mobitela koji je pao u vodu.

Hljeb

Stari hljeb koji se stvrdnuo može se vrlo lagano pretvoriti u krušne mrvice ili se od njega mogu napraviti knedle od hljeba.

Jaja

Čim su jaja malo starija potrebno ih je ukloniti iz upotrebe, ali zato se mogu koristiti za kosu. Naime, maska za kosu od jaja i vode vratit će joj sjaj i nahraniti je. (Vecernji.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , , , ,