Petak, 23. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Osam ponašanja zbog kojih mislimo da su djeca zločesta, ali to i nije tako

Preuzmite sliku

Kada prepoznamo dječija nepoželjna ponašanja kao reakcije na uslove okoline, faze razvoja ili vlastite postupke, možemo reagovati proaktivno i sa suosjećanjem.

Evo osam ponašanja zbog kojih mislimo da su djeca zločesta, ali zapravo nisu.

Ne mogu kontrolisati svoje impulse

Jeste li ikada rekli svojoj djeci da nešto ne rade, a ona su to ipak učinila? Istraživanja sugerišu da područja mozga uključena u samokontrolu ne sazrijevaju u potpunosti do kraja adolescencije, što objašnjava zašto je razvoj samokontrole dug i spor proces.

 • Doživljavaju pretjeranu stimulaciju

  Idete s djecom u trgovinu i ona doživljavaju izljev bijesa jer im ne želite kupiti slatkiš? Pretrpan raspored, pretjerana stimulacija i iscrpljenost obilježja su modernog porodičnog života, a sve to može uzrokovati izljeve bijesa, hiperaktivnost ili otvoreni otpor kod djece.

  Fizičke potrebe djece utiču na njihovo raspoloženje

  Sigurno vam se dogodilo da se nakon ludog noćnog izlaska niste dovoljno ili dobro naspavali. Kako ste se tada osjećali? Osnovna stanja, poput umora, gladi, žeđi, previše šećera ili bolesti na djecu utiču deset puta više.

  Ne mogu ukrotiti izražavanje emocija

  Odrasli znaju ukrotiti ili sakriti emocije. Djeca to ne mogu. Odgojiteljica Janet Lansbury savjetuje da ne reagujete i ne kažnjavate djecu kada emocije pokazuju vrištanjem, vikanjem ili plakanjem.

  Imaju potrebu za puno kretanja

  Djeca imaju razvojnu potrebu za puno kretanja. Žele provoditi vrijeme vani, voziti bicikl ili romobil, puzati, ljuljati se, skakati ili se utrkivati.

 • Prkosni su

  Mnoga djeca predškolske dobi pokušavaju preuzeti inicijativu i napraviti ono što su naumila. Iako roditeljima to neće uvijek odgovarati, psiholozi kažu da ih ponekad treba pustiti da donose vlastite odluke i postanu neovisna.

  Reaguju na raspoloženje roditelja

  Djeca jako dobro primjećuju raspoloženje svojih roditelja. Ako su roditelji pod stresom, rastreseni ili potišteni, djeca oponašaju takva raspoloženja. Isto vrijedi kada smo miroljubivi, prizemljeni i dobro raspoloženi. Provjerite svoje ponašanje prije nego što postanete frustrirani zbog ponašanja svog djeteta.

  Bore se protiv nedosljednih ograničenja

  Ako jednu večer djecu upitate što žele jesti, a drugu večer im samo servirate jelo, logično je da će se ona buniti zbog nedosljednosti. Kada roditelji nisu dosljedni s ograničenjima, to prirodno izaziva frustraciju djece i potiče cviljenje, plač ili viku. Kao i odrasli, djeca žele i trebaju znati što mogu očekivati, piše Index.hr

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,