Utorak, 3. Oktobra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Olakšat će vam kućanske poslove: Šta je to metoda čišćenja pet stvari?

Preuzmite sliku

Zasukati rukave i ozbiljno se primiti posla čišćenja i razvrstavanja predmeta, osim rijetkim izuzecima, za većinu nije baš zabavan zadatak, piše Life Savvy.

Ponekad čišćenje kuće može biti naporno. Imate pretrpan raspored, a nažalost, stvari su se nagomilale. Možda postoji metoda čišćenja koja će olakšati stvari. Metoda čišćenja pet stvari omogućuje vam da pospremanje rastavite na pet komponenti, radite ih jednu po jednu i na kraju je vaš prostor čist.

Metodu pet stvari osmislio je KC Davis, kreator TikTok sadržaja i autor knjige ‘Kako održavati kuću kada je u neredu‘.

U svom videu, koji je izvorno postao viralan 2021. Davis je objasnio da svoj nered rastavite u pet različitih kategorija: smeće, suđe, odjeća, stvari koje imaju svoje mjesto i stvari koje nemaju svoje mjesto. Zatim se bavite svakom kategorijom zasebno.

Kako prenosi Večernji list, Davis je objasnio da većina prostorija ima samo ovih pet stvari u sebi kada su prljave, a rastavljanjem čišćenja u te kategorije smanjujete osjećaj preopterećenosti uzrokovan prljavim prostorom. Vidjet ćete napredak odmah nakon što počnete sa smećem i osjećat ćete se sve motiviranije dok prolazite kroz druge kategorije.

Smeće

Prvi korak u metodi ‘Pet stvari’ jest skupljanje smeća tako da uz sebe nosite vreću u koju ćete momentalno odlagati sve nepotrebne stvari poput boca, korištenih papirnatih peškira, istekle pošte, plaćenih računa, i slično.

“Kako biste smanjili pritisak s procesa pospremanja, jednostavno uzmite pauzu kad poželite. Vreću za smeće odložite u ćošak i nastavite kad osjetite da ste spremni. Ne morate sve napraviti odjednom”, poručuje Davis.

Odjeća i obuća

Sljedeći korak je skupljanje razbacane odjeće i njihovo uklanjanje u kutiju za prljavi veš. Potom, skupite sve komade odjeće koji se nalaze van prostora za odlaganje i vratite ih na pripadajuće mjesto, a prljave komade odložite u kupatilo kako biste ih kasnije mogli očistiti.

Suđe

Korišteno suđe lako se nakupi u gotovo svim prostorijama kuće, a posebno razne čaše, šoljice ili zdjele za užinu. Davis savjetuje da prođete kroz sve prostorije i pokupite nakupljeno posuđe te ga odložite u sudoper. Kao i kada je riječ o prljavom vešu, suđe ne morate oprati odmah jer je naglasak na unošenju urednosti u dom, a veliku stvar ćete napraviti samim njihovim odlaganjem na pravilno mjesto.

Odložite stvari na za to predviđeno mjesto

U četvrtom koraku dolazi red na razne stvari koje se nalaze razbacane po podu, kauču, stolu i sličnim mjestima, umjesto na prostorima predviđenim za njihovo odlaganje. Primjerice, igračke od djece ili ljubimaca pospremite u odgovarajuće kutije, daljinski upravljač vratite na stolić u dnevnom boravku, složite dekice koje stoje na kauču i poravnajte ukrasne jastučiće.

Predmeti koji nemaju predviđeno mjesto za odlaganje

Kada sve vratite na svoje mjesto, izgledno je da ćete se zateći s nekolicinom predmeta s kojima niste sigurni što napraviti. Davis savjetuje da ih stavite na jednu hrpu pa uzmete u ruke jedno po jedno i odlučite gdje ih želite držati, odnosno procijenite da li su uopšte vrijedni pohranjivanja ili im je mjesto u smeću. Kada prođete metodu ‘Pet stvari’, sve će se naći na svom mjestu te će daljnje usisavanje, brisanje prašine i čišćenje biti znatno olakšano!

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,