Ponedjeljak, 22. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Očistite nakit uz 5 neobičnih, ali efikasnih načina

Preuzmite sliku

Svi smo se susreli sa tim da se naš omiljeni nakit isprlja, a da ne znamo kako da mu vratimo stari sjaj. Evo nekoliko trikova kako da očistite nakit na jednostavan način.

Kako da očistite nakit?

Čak i primjerci nakita koji su najizvrsniji mogu da padnu pod uticaj agresivnih faktora okolone. Prašina i prljavština podmuklo pronalaze način da unište sjaj vašeg nakita, što najčešće dovede do toga da nakit stoji u kutiji koji “čeka na popravku”.

Međutim, uz ovih nekoliko kratkih trikova, vaš nakit će ponovo zablistati.

Deterdžent za pranje sudova, voda i četkica za zube

Uz ovih nekoliko jednostavnih alata koje vrlo vjerovatno i imate kod kuće, možete učiniti da vaš nakit zablista. U rastvor tople vode sipnite nekoliko kapi deterdženta za pranje sudova. Za ovu metodu će vam trebati strpljenja od nekih 20-40 minuta aktivnog čišćenja površine četkicom sa mekim dlakama. Nakon ispiranja, dobro osušite nakit i nosite ga kao nov.

Kako da očistite nakit: Pivo i meka krpa

Ovo je možda na prvi pogled sumnjiva kombinacija, ali ovaj trik je veoma koristan za čišćenje prstenova od čistog zlata. Potrebno vam je malo tamnog piva i meka krpa. Sipajte malu količinu tečnosti na krpu i nežno istrljajte površinu nakita. Ovo ni slučajno nemojte raditi ako je dijamant u pitanju. Takođe, veoma je važno da obrišete mokru površinu.

Sredstvo za čišćenje prozora i vodonik peroksid

Ova dva sredstva djeluju veoma brzo i kohezivno kada je u pitanju čišćenje zlatnog, srebrnog ili dijamantskog nakita. U maloj posudi pomiješajte u jednakim količinama obje supstance, a zatim potopite nakit u dobijenu smjesu 15-20 minuta. Sredstvo za čišćenje će pomoći da se otarasite nakupljene prljavštine, a vodonik-peroksid će neutralisati štetne bakterije. Nakon isteka potrebnih minuta, možete ukloniti nakit, a ako ostanu prljava mjesta, tretirajte odgovarajuća mjesta četkicom sa mekim dlakama.

Kako da očistite nakit: Sirće i soda bikarbona

Ovaj trik je spas za one koji su ljubitelji srebrnog nakita. Sipajte pola šolje bijelog sirćeta i pomiješajte ga sa dvije kašike sode bikarbone u plitku činiju. Veoma je važno da se soda u potpunosti rastvori. Nakon toga, u dobijenu smjesu stavite nakit koji želite da očistite i ostavite ga 2-3 sata. Nakon tog vremena, izvucite ga napolje i prebrišite.


Kečap

Zanimljiva ideja, zar ne? Jedan od najlakših načina da vratite zamagljeni srebrni nakit sa dragim kamenjem do zavodljivog sjaja jeste upotreba običnog kečapa. Napunite malu posudu kečapom i zaornite nakit u nju na nekoliko minuta. Zatim dobro iščetkajte kamenje i obrišite nakit.

Ove tehnike lako možete isprobati kod kuće, a često vam ni odlazak u radnju nije potreban za to. Uz samo nekoliko koraka, vaš nakit će ponovo zasjati na vašem tijelu, piše Lepota i zdravlje

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,