Ponedjeljak, 28. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Nokti vam mogu otkriti puno o vašem zdravlju

Preuzmite sliku

Nokti puno mogu reći o vašem zdravlju, posebice o tome koji vam vitamini i minerali nedostaju u organizmu.

Najčešća promjena koja se javi na noktima bijele su mrljice – stručno nazvane leukonihija, koje nisu ozbiljan poremećaj, ali bilo bi dobro da ih sanirate. Najčešće se javljaju zbog oštećenja nokta, čak i nekih manjih koje možda niste primijetili. Osim toga, pojave se kada osobi nedostaje cinka. Ako su se pojavile bijele trake preko cijele površine nokta, to može ukazivati na trovanje organizma arsenom ili talijem, pa svakako treba posjetiti liječnika, kao i kada cijeli nokat poprimi bijelu boju možda imate srčanu bolest ili dijabetes.

Osim crtica i tačkica, na noktima se mogu pojaviti i vertikalni nabori koji ukazuju na probleme s probavom, nedostatak vitamina B12 i željeza, ovo se često događa kod vegana. Ako se stalno javljaju zanoktice, znači da vam nedostaje proteina, vitamina C i folne kiseline, a ako su nokti krhki i pucaju, pojačajte unos vitamina A i željeza, prenosi Mirror.

Blijedi nokti pokazuju da je cirkulacija slaba, a moguće je i da se radi o anemiji i niskoj razini energije u jetri i bubrezima. S druge strane, ako se boja nokta pretvori u tamnocrvenu, vjerovatno vam se krv zaustavlja od prekomjerne konzumacije teške, slane i masne hrane. Da biste poboljšali zdravlje svojih noktiju, prvo trebate mijenjati prehranu, a onda tek od prijeći na njegu.

Za nokte je dobar kalcij, želatina i kompleks vitamina B. Dovoljnim unosom vitamina D možete izliječiti vertikalne nabore, a folna kiselina i vitamin C dobri su protiv zanoktica i listanja noktiju. Ako ne možete unijeti dovoljno ovih vitamina i minerala putem hrane, potražite ih u obliku tableta ili praška u apoteci ili drogeriji.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,