Subota, 15. Avgusta 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Njegov pogled otkriva želi li s vama vezu ili zabavu

Ako uspostavite kontakt očima, čak i na kratko, to znači da se želite povezati s nekim na emocionalnom nivou, dok oči koje gledaju prema tijelu umjesto u oči druge osobe znače da je želja za seksom izrazitija

Oči su ogledalo duše i to većina zna. Ali sada, istraživanje koje je provedeno na Univerzitetu u Chicagu je potvrdilo da možete naučiti kako prepoznati želi li neki momak od vas samo malo zabave ili traži smislenu i dugotrajnu vezu. Ako pratite kamo gleda dobit ćete odgovor. Ako uspostavite kontakt očima, čak i na kratko, to znači da se želite povezati s nekim na emocionalnom nivou, dok oči koje gledaju prema tijelu umjesto u oči druge osobe znače da je želja za seksom izrazitija, prenosi 24sata.hr. 

Autorica istraživanja, Stephanie Cacioppo, objašnjava da, iako ovo istraživanje naučno ne dokazuje da ljubav na prvi pogled postoji i također ne objašnjava zašto se ljudi zaljubljuju, ovi obrasci daju prve tragove o vezi.

Kako bi dokazali ovu naučnu teoriju, studenti su dobili dva niza crno-bijelih fotografija.  Prvi niz sadržavao je slike heteroseksualnih parova koji su se međusobno povezali na ne nužno romantičan način, a drugi niz je prikazao pripadnike suprotnog spola koji su gledali direktno u kameru.

Studenti su zatim trebali odlučiti je li raspoloženje parova na fotografijama romantično ili erotsko. Analizom njihovih pokreta očiju, istraživači su otkrili da su studenti gledali u lica osoba kada su govorili da se osjećaju romantično, a u tijelo kada su govorili da se na fotografijama osjeća želja za seksom. Podrazumijeva se da ovi rezultati ne moraju biti tačni svaki put kad uspostavite kontakt očima s nekim ili uhvatite nekoga kako bulji u dijelove vašeg tijela, a ne u oči, piše YourTango. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,