Utorak, 31. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Nakon 38. godine stari se ubrzano?

Preuzmite sliku

Međunarodni istraživački tim iz SAD-a, Velike Britanije, Izraela i Novog Zelanda pronašao je način za mjerenje procesa starenja kod mlađih odraslih osoba.

Jedan od primjera rezultata istraživanja svakako je i to da se razlika u stvarnoj i biološkoj dobi i to po nekoliko godina. Među osobama starim 38 godina utvrđeno je da se biološko doba sudionika kreće od manje od trideset pa sve do 60 godina, piše Sciencedaily.

Istraživanje je uključivalo više od 1000 ljudi rođenih 1972. i 1973. godine od rođenja do danas, a metoda prikupljanja podataka bila je ta da su obavljali zdravstvena mjerenja funkcija pluća, bubrega, imunološkog sistema i mnoga druga.

Prema ovim kriterijima, istraživački tim je odredio biološku starost sudionika i uporedio je s onom stvarnom. Došli su do saznanja kako su oni koji su biološki stariji od 38 godina starili puno brže od ostalih. Tokom 12 godina ovog istraživanja, neki pojedinci su godišnje starili 1,2 godine, prenosi Večernji.

Oni koji su bili biološki stariji pokazali su se lošijima u testovima koji se inače daju osobama od 60 godina, a obuhvataju testove ravnoteže, koordinacije i rješavanje dotad neviđenih problema.

Autori studije tvrde kako se za napredovanje u medicini povezanoj sa starenjem čini greška jer se fokus stavlja na već starije pojedince, a uzroci i načini starenja trebali bi se promatrati kod mlađih osoba.

Napredno i ubrzano starenje kod mlađih pojedinaca može unaprijed pokazati moguće simptome bolesti s kojima će imati probleme u starijoj životnoj dobi. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,