Petak, 23. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Najbolje tehnike za sakrivanje sijede kose: Štede i vrijeme i novac

Preuzmite sliku

Umorni ste od farbanja na svake dvije-tri sedmice, jer želite da sakrijete sijedu kosu? Ovo su najbolje tehnike za sakrivanje sijede kose.

Tek odnedavno smo počeli prihvatati izgled i postojanje sijede ženske kose. U posljednjih nekoliko godina, prvenstveno zahvaljujući holivudskim filmskim divama počela se širiti globalna “akcija” prihvatanja sijede kose, tj. prirodnog procesa starenja i isticati da sijeda kosa nije nešto čega bi se žene trebale stidjeti ili je skrivati pod svaku cijenu.

No, treba imati na umu i to da se sijeda kosa ne dopada baš svima i da svi imaju pravo na izbor, pa makar to bila i samo boja kose na glavi. Mnoge žene najviše nerviraju sijede dlake koje su nepravilno raspoređene duž kose na glavi. U tom slučaju, spas su pramenovi koji ne samo da će vam uštedjeti vrijeme i novac, nego nećete morati da se farbate baš svake dvije do tri sedmice.

Riblja kost pramenovi

Pramenovi “riblja kost” podrazumijevaju pramenove različite nijanse,  koji se prirodno integrišu u sijedu kosu. Ideja je da se izbjegnu česte posjete frizerskom salonu, uz veoma precizan rad višetonskih pramenova koji stvaraju mnoštvo nijansi u kosi. Dakle, nakon ove tehnike razlikovanje sijede kose je mnogo komplikovanije.

To je idealna tehnika za plavuše i brinete sa sijedom kosom koje traže prirodnu završnu obradu , a koja ne zahtjeva mnogo održavanja.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Chris McMillan (@mrchrismcmillan)

Pramenovi u obliku riblje kosti posebno su dobar izbor za žene starije od 40 i 50 godina koje imaju više sijedih a rezultat je prirodniji i zdrav izgled kose, uz napomenu da ova tehnika ne zahtijeva stalno dodatno bojanje.

Farbanje u što sličnije nijanse

Ova tehnika nema za cilj da sakrije sijedu kosu, već da je prirodno integriše u kosu. Bira se ton sive boje kose koji se kombinuje sa drugim manje ili više bliskim tonovima vaše prirodne kose. Cilj je stvoriti efekat dubine i nijansi u kojima se gubi bijela kosa.

Upadljivi pramenovi

To je odličan način da kamuflirate sijedu kosu i to iz tri razloga:

1. Prirodni finiš

Sijeda kosa se stapa sa dva druga tona, svetlijim i tamnijim ili srednjim, u zavisnosti od podloge, tako da ju je mnogo teže uočiti.

2. Prilagođavaju se različitim nijansama kose

I plava kosa – najsvestranija kada je u pitanju sakrivanje sivkaste kose – i kestenjaste i brinete mogu imati koristi od ove tehnike sa višebojnim dijagonalnim pramenovima.

3. Štede novac

Znatno ćete prorijediti posjete frizerskom salonu i farbanje.

Zlatni pramenovi

To su pramenovi koji najviše podmlađuju i koji se savršeno kombinuju sa sijedom kosom.

Tamna osnovna boja služi za davanje dubine, a pramenovi stvaraju meki prelaz koji ne zahtijeva često farbanje.

Idealni pramenovi za prosijedu smeđu kosu

Na smeđoj kosi možete se poigrati plavim tonovima poput zlata, meda ili karamele i smeđim kao što su lješnjak ili mliječna čokolada da biste stvorili nijanse u kojima se sijeda kosa prirodno integriše.

Pepeljasti pramenovi

Pepeljasto plava je ona koja se najbolje integriše sa sijedom kosom. To je prigušena plavuša sa blagim hladnim podtonom, koja se može kombinovati sa svijetlosmeđom i tamnoplavom podlogom da bi se postigao taj višebojni finiš.

Pramenovi koji kamufliraju sijede na tamnoj kosi

Šta ako se sijede pojave na tamnoj kosi?

Tu će pomoći pramenovi u karamel, vanila i bež tonovima, jer će se sijede vlasi potpuno uklopiti u te nijanse.

Bež pramenovi

 

View this post on Instagram

 

A post shared by İlhan Kaymak (@ilhankaymakkaizen)

Riječ je o plavim tonovima koji se dobro uklapaju u smeđu kosu, a cilj je da se stvori više tonova u kojima se sijeda kosa gubi. (Journal.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,