Petak, 24. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Muževi zbog ovoga ženama zadaju više stresa od djece

Preuzmite sliku

U idealnoj porodici, odrasli bi trebalo da podržavaju jedno drugo i podjednako doprinose vaspitanju i edukaciji djece. Ipak, u velikom broju porodica još uvijek je žena ta koja podnosi najveći teret kućnih poslova i brine o djeci.

U jednom istraživanju koje je vođeno u SAD na uzorku od 7000 majki otkriveno je da muževi izazivaju 10 puta više stresa ženama od djece. 46% ispitanih žena je izjavilo da njihov partner doprinosi povećanju stresa više od djece, piše portal Najboljamamanasvetu.com.

Neispunjena očekivanja majki

U pomenutom istraživanju, jedan broj žena je izjavio da im muževi zadaju više posla od djece. Neke su istakle da ih djeca ne brinu previše, ali da im nedoraslo ponašanje partnera jako smeta.

Osim toga, neke su se žalile da partner ne učestvuje dovoljno u kućnim poslovima i da njima zbog toga ne ostaje mnogo slobodnog vremena. Bilo je i onih koje su naglasile da je sam brak jako stresan zbog napora koji mora da se uloži svakodnevno.

 • Naravno, nema svako sreću da nađe razumnog partnera koji je spreman da učestvuje u kućnim poslovima i edukaciji djece. Ali, vrlo je vjerovatno da na ove rezultate utiču i očekivanja. Na primjer, od djeteta očekujemo da bude neposlušno i pripremamo odgovarajuću reakciju, ali ne očekujemo da se odrastao čovjek ponaša kao dijete. Ne možemo da očekujemo da dijete shvati neke stvari, ali očekujemo razumijevanje našeg partnera.

  Kada osoba, bila ona muško ili žensko, ne ispunjava ova očekivanja, ne samo da se osjećamo razočarano, već i prevareno. Ova negativna osjećanja se pridodaju svakodnevnom stresu i mogu da budu ona posljednja kap koja će preliti čašu.

  Očevi su ubijeđeni da rade dovoljno i očekuju veće priznanje

  Zanimljivo je da drugo istraživanje koje su sproveli isti stručnjaci na uzorku od 1500 očeva pokazuje da polovina njih kaže da dijeli brigu o djeci sa partnerom. Čudno je, međutim, da je od 2700 majki 75% reklo da one sve rade.

 • Očevi su priznali da se osjećaju povrijeđeno jer su mislili da imaju podređenu ulogu u porodici. Dvije trećine očeva je reklo i da bi htjeli da njihov trud bude primjećen s vremena na vrijeme, bar riječima ohrabrenja.

  Ova studija otkriva da postoji problem u komunikaciji i očekivanjima u mnogim domovima. Neki očevi vjeruju da rade dovoljno i da to nije dovoljno cijenjeno, dok majke misle da nije tako.

  Ko je “kriv”?

  Ako ostavimo po strani situacije u kojima jedan od roditelja ne učestvuje dovoljno u edukaciji djece, činjenica je da je biti roditelj stresno i češto je lakše prebaciti odgovornost za naše loše raspoloženje ili našu nesposobnost da se izborimo sa svakodnevicom na drugu odraslu osobu u porodici.

  Održavanje partnerskog odnosa zahtjeva i puno truda, a žene često očekuju previše od sebe misleći da mogu da budu savršene majke, partnerke, kćerke i drugarice. Ova napetost da zadovolji sve oko sebe na kraju naškodi samoj ženi.

  I pored svega ovoga ipak je važno pronaći uzrok nezadovoljstva jer će ono na kraju ipak uticati na odnose u braku.

 • Naime, različite studije su pokazale da je stresan brak, u kome postoje konstantni konflikti, štetan za zdravlje srca isto koliko i duhan i povećava vjerovatnoću da se oboli od srčanih bolesti kako kod muškaraca tako i kod žena. Jedno istraživanje sprovedeno na 300 šveđanki je pokazalo da je rizik srčanog udara veći čak tri puta ako je brak konfliktan.

  Koje je rješenje?

  Devet od deset ispitanih parova kaže da se njihov odnos pogoršao nakon rođenja prvog djeteta. U svakom slučaju, da bi se izbjeglo preopterećenje jednog partnera obavezama, a tako i stresom, važno je da komunikacija dobro teče u svakom trenutku i u oba pravca.

  Radite sljedeće:

  Tražite od partnera ono što vam je potrebno i uvijek kad je potrebno. Nemojte očekivati da vam čita misli.
  Nemojte pokušavati da uradite sve. Ne samo da ne treba to da radite več ne morate nikome ništa da dokažete. Zadovoljite se time da svakodnevno pružite ljubav vašem djetetu.
  Razgovarajte sa partnerom o vašim strahovima, nesigurnostima i nezadovoljstvima. To će vas približiti.
  Jasno kažite šta očekujete od partnera, bez uzajamnih optužbi. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , , ,