Utorak, 7. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Mitovi i zablude o zajedničkom životu

Preuzmite sliku

Brak je jedan od životnih ciljeva mnogih. Međutim, to ne znači samo bajku i sretan život.

U braku ne teku samo med i mlijeko, već postoje i iskušenja. Koje su uobičajene zablude koje se javljaju oko braka i zašto nisu istinite, piše Aktivni.si.

Mit: Ljubav je sve što je potrebno za uspješan brak

Činjenica: Iako je ljubav izuzetno važna u braku, ona nije jedini faktor uspješnog braka. Dugoročan harmoničan brak takođe zahtijeva posvećenost i povezanost i mnogo truda sa obje strane. Isto tako, supružnici su sretni ako dijele slična uvjerenja i interesovanja i teže sličnoj viziji života, prenosi City magazine.

Zabluda: Djeca zbližavaju supružnike i povećavaju sreću

Činjenica: Brojne studije su pokazale da dolazak prvog djeteta često potpuno mijenja živote bračnih parova. Ukoliko partneri prije dolaska djeteta nisu bili u harmoničnom odnosu, dolazak djeteta donijeće dodatne izazove i promjene koje mogu da se pogubno odraze na vezu i brak, dakle, upravo suprotno od onog o čemu nam mame, bake i drugarice pričaju čitav život.

Mit: U uspješnim brakovima, partneri se ne svađaju

Činjenica: Svi parovi se svađaju. Odnosi su raznoliki i dinamični. Ako sa partnerom imate iskren i otvoren odnos, biće i nesuglasica. Ali svađe nisu nužno loše. Svaka konstruktivna rasprava u kojoj pokušavate da riješite probleme u vezi je dobra i ima sretan kraj.

Zabluda: Ako zaista volite svog supružnika, strast neće izblijediti

Činjenica: Strast je puna raznolikosti i promjena. Poslije 12-16 mjeseci veze, strast počinje da blijedi i zamijenjuje je ljubav koja je važna za dužinu braka, a strasti se vraćaju i odlaze.

Zabluda: Brak nema koristi – muškarci gube slobodu, a žene postaju sluge

Činjenica: Postoje brakovi u kojima je to istina, ali brak to ne treba da bude. Ideja braka je provodite vrijeme sa nekim koga volite i da podijelite i obaveze. U dobrom braku partneri dijele obaveze i finansijski pomažu jedni drugima, što doprinosi sretnom braku.

Mit: Sretni parovi moraju sve da rade zajedno

Činjenica: Neophodno je provoditi vrijeme zajedno i dijeliti interesovanja, ali i za uspješan bračni život i zdrav odnos među supružnicima, potrebno je i fokusiranje na sopstvene interese. Pored zajedničkog vremena, svaki partner treba da ima vremena i za sebe i za stvari koje želi i voli da radi.

Mit: Bračni život je stresan

Činjenica: Bračni život je stresan samo ako ga tako učinite. Iako dinamika braka ponekad može biti teška, to nije uvijek slučaj. Veza sa partnerom pomaže i da lakše savladate razne izazove i teške trenutke.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje