Subota, 28. Novembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Maserka izumila kupku s kanabisom protiv depresije i anksioznosti

Dahlia Mertnes, biologinja i spisateljica koja se okrenula holističkom načinu liječenja kombinovanog s terapijskim masažama predstavila je svoju liniju za njegu tijela s ljekovitim sastojcima kanabisa, Mary Jane’s Medicinals, prenosi portal Pop Sugar.

Počela je s korištenjem ulja kanabisa u masažama koje su liječile pacijente od kronične boli. Kako je prije radila kao medicinska maserka u spa – centrima, svakodnevno je dolazila u doticaj s različitom kozmetikom za tijelo, a uvijek ju je najviše privlačila ona prirodna.

Prvi put je vidjela biljke kanabisa kada je posjetila farmu medicinske marihuane svije prijateljice u Sjevernoj Kaliforniji. Prisjeća se da su stabljike bile “masivne i oduzimale dah svojom ljepotom”.

Tamo je prvi put došla u kontakt s uljem sjemenki grožđa, koje je bilo obogaćeno esencijalnim uljem kanabisa i namijenjeno je medicinskoj masaži.

“Tada nikada prije nisam čula da se kanabis koristi za lokalno liječenje, i nisam mislila da će mi se išta dogoditi. Nakon što sam nanijela malo ulja na bolne mišiće oko moga vrata, osjetila saminstantan osjećaj topline pojačane cirkulacije i opuštenost u tim mišićima, ali nisam primijetila nikakve psihoaktivne posljedice, često povezane s pušenjem marihuane”, prisjeća se.

Vrativši se u Colorado, gdje je pokret legalizacije marihuane sve više rastao i jačao, počela je eksperimentisati s različitim uljima kanabisa i kasnije sama otkrila formulu koja je najviše pomagala njezinim pacijentima.

Njima je pak, osim pojačane cirkulacije, nestala kronična bol u mišićima, a na zahvaćenim dijelovima im popravila i koža.

Shvativši dobrobiti svoje emulzije, odlučila je pokrenuti svoju liniju ljekovitih krema i ulja za tijelo.

 • Kako kanabis djeluje na bol?

  Koristi li se lokalno, kanabis djeluje kao analgetik u antiupalno, a u zadnje se vrijeme nakon godina istraživanja otkriva sve više i više njegovih dobrobiti za organizam, poput liječenja raka.

  Tvari u kanabisu vežu se na receptore u koži povezane s regulacijom homeostaze, što automatski pokreće zacjeljivanje organizma. To pomaže i kod svih vrsta opekotina, osipa, svrbeža, ožiljaka i drugih kožnih bolesti.

  U svojoj liniji ima i balzam za usne, Lip Bong koji je njezine pacijentima lišio problema suhih i ispucalih usana.

  Ukloni stres zauvijek

  Pored ulja i krema, Mertens je u svojoj liniji predstavila i opuštajuću kupku koja pomaže kod liječenja depresije, hipertenzije i anksioznosti, Heavenly Hash Bath. Mnogi su izliječili i nesanicu njenim proizvodima, a kaže kako su najefektivniji kada se prije nanošenja ili kupanja puši marihuana.

  Nanošenjem kreme na stopala, zbog velike količine živčanih završetaka u njima, također se uklanja stres i napetost, ne samo na tom području nego ima i terapeutski učinak na psihu.

  U zadnje je vrijeme bilo previše propagande i krivih zaključaka o marihuani, koji su odveli ljude daleko od jednostavnog rješenja za bol koje se krije u ovoj biljci, kaže Mertnes.

  Kanabis je 100% prirodan i u većini se istraživanja pokazao efektivnijim od konvencionalnog načina liječenja Zapadnog svijeta, opisuje. Njena je misija otvoriti ljudima oči i pokazati im kako izbjeći liječenje štetnim lijekovima koji sadrže toliko kemikalija, koje više štete organizmu nego mu donose dobroga. (zdravakrava.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , ,