Petak, 3. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Ljetno supervoće: Zašto je dobro jesti breskve?

Breskve su mnogima omiljeno ljetno voće jer su osvježavajuće i ukusne, ali postoji i druga strana breskve koja nije tako poznata. Upravo zbog toga, pročitajte šta breskve rade za naše zdravlje.

Jedna prosječna breskva sadrži 58 kalorija, puna je proteina, vitamina C, vitamina A, vitamina E, vitamina K, mangana, vlakna, željeza i kalija, a sadrži manje od 1 grama masti. Vrijedi istaknuti i bogatstvo antioksidanta, a napravi li se od ovoga voća sok, to omogućuje bržu apsorpciju i djelovanje na naš organizam već nakon 30 minuta, prenosi zadovoljna.hr

U nastavku pročitajte šta breskve rade za naše zdravlje.

Poboljšava probavu

Breskve imaju odličan efekat na našu probavu. Vlakna iz breskve doprinose dobrom radu crijeva, i suzbijaju probleme kao što su gastritis, konstipacija i čir. Vlakna čiste i upijaju toksine iz organizma.

Smanjuje alergije

Kada je tijelo izloženo alergenima, ono otpušta histamin, odnosno hemilkaliju koja nastoji pomoći organizmu da se odbrani od alergena. No istodobno histamin izaziva neugodne simptome alergije. U tom slučaju pomaže breskva, jer njeni spojevi smanjuju otpuštanje histamina u krv.

Zaglađuje i hidratizira kožu 

Breskva poboljšava sposobnost hidratizacije kože, što je samim tim čini zategnutijom. Također, u alternativnoj azijskoj medicini se koriste za ublažavanje opekotina od sunca.

Snižava razine šećera u krvi

Breskve su jako dobre za dijabetičare, iz prostog razloga što snižavaju razinu šećera u krvi.

Jačaju imunitet

Zbog svih pozitivnih strana, breskve imaju moć da jačaju naš organizam. Upravo zbog toga se preporučuje konzumacija ove voćke. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,