Petak, 24. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Korejska njega kože: Pet trendova koje trebate isprobati

Preuzmite sliku

Korejska njega kože, odnosno K-beauty, postala je sve popularnija, a kako se to Korejke zapravo njeguju i na šta obraćaju posebno pažnju?

Postoji razlog zašto je toliko mnogo popuolarnih skin care trendova poteklo iz Koreje. Opšte je poznato da tamo dame i te kako znaju kako da postignu i održe zdravu, sjajnu i sočnu kožu. A koji trendovi su trenutno u fokusu?

Korejska njega kože i trendovi

Fermentisani sastojci

Svi znamo da su fermentisani proizvodi (poput kefira) dobri za našu crijevnu floru. Ali Koreanke kažu da oni jednako dobro utiču i na kožu. Prema stručnjacima, u Koreji se fermentiše većina proizvoda za njegu kožu, od crvene riže, preko mliječne i glikolne kiseline- sve su to fermentisani biproizvodi. A kada se nešto fermentiše, postaje i do četiri puta moćnije nego u prethodnom, „normalnom“ stanju

„Preskoči“ njega kože

Čak i Koreanke sada izbjegavaju komplikovanu rutinu njege kože u 12 koraka koju su učinili tako popularnom. Naime, došlo je do odstupanja od veoma stare školske rutine u više koraka. Njega preskakanja je u osnovi fensi način da se kaže da preskačemo neke od skin care koraka. Koreanke to rade koristeći proizvode koji sadrže kombinaciju sastojaka. Step hibridne formule ( na primjer mješavina vitamina C i voćnih kiselina u jednom preparatu), ili nanošenje prerađenog ekstrakta brusnice i komorača zajedno kako bi se stvorila čvrsta i glatka koža kao alternativa retinolu. Ovakvi preparati više rade na koži i štede novac i vrijeme – šta tu zaprvo ima da se ne voli?

Korejska nega kože- „bezvodna lepota“

U Koreji fokus je na proizvodima koji nemaju mnogo vode u sebi, odakle potiče izraz „bezvodna ljepota“ (engl. waterless beauty). Ideja je da dobijete mnogo više od onoga što plaćate jer ovi proizvodi traju duže zbog minimalne količine vode. Pogledajte mnoge liste sastojaka i primetićete da je „aqua“ često na vrhu, ali ideja sa formulama bez vode je da, umesto da budu ispunjene tečnošću, one budu zapravo prepune efikasnijih sastojaka i s manje punila. Često ćete ih naći u obliku praha ili ulja. Samo, mala napomena: zbog poslednjeg razloga, nisu za svaki tip kože.

Skin flooding

Možda ste čuli za „skin flooding“ („plavljenje kože“) na TikToku. Ovaj termin ima preko 2,1 milijarde pregleda. Ideja je došla iz korejskog režima njege ljepote u više koraka. Poenta je da se nanosi sloj po sloj hidarantnih preparata (koristeći različite formule različitih tekstura). Slično je i kod skin floodinga- uključuje nanošenje različitih hidratantnih proizvoda, od seruma, preko losiona, do gušćih krema.

Korejska njega kože- dupla SPF krema

Ukoliko mislite da hidratantne kreme nisu dovoljne, zašto ne biste probali da nanesete SPF kremu dva puta?

Koreanke smatraju da se SPF kreme koncentrišu na plavo svjetlo, a da nanošenje kreme dva puta veća je moć refleksije štetnih zračenja. Ovaj drugi sloj obično se nanosi u formi šminke, poput baze umjesto nanošenja kreme. A sve u ime dodatne zaštite od štetnih sunčevih zraka, piše Lepota i zdravlje

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,