Nedjelja, 19. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kako vaš dom može doprinijeti stresu?

Preuzmite sliku

Svakodnevno nailazimo na stvari koje nam stvaraju stres: problemi na poslu, gužve u javnom prevozu, uznemirujuće vijesti na društvenim mrežama.

U poređenju s tim, čini se da je kuća najudobnije mjesto na svijetu, međutim ponekad tiho troši puno naše energije i izaziva anksioznost, prenosi Ženski magazin.

Ovako mjesto u kom živite može doprinijeti stresu:

Nema dovoljno svjetla

Nemojte potcjenjivati snagu dobrog osvjetljenja. Ispravne lampe na pravim mjestima ne samo da će transformisati prostor, već će i poboljšati blagostanje onih koji su u njemu. Prirodno svjetlo poboljšava naše raspoloženje. Ne zanemarite dodatne lampe. Uz njihovu pomoć lakše je prilagoditi nivo osvijetljenosti – brzo dodajte jasnoću u sobu ili stvorite intimnu ugodnu atmosferu. Ako je loše osvjetljenje u sobi, okačite ogledalo na suprotni zid od prozora. Ovo će vizuelno učiniti sobu svjetlijom.

Previše svijetlih boja

Čak ni ljubitelji blistavih boja ne bi ih trebalo zloupotrebljavati. Svijetle nijanse mogu razveseliti, ali uz dugo izlaganje u velikim količinama one izazivaju tjeskobu i stres. Amber Danford savjetuje da se uzmu u obzir proporcije kada se koriste naglašene boje. Preporučuje da se pri odabiru palete za dizajn stana fokusirate na prirodu: ima puno neutralnih zemljanih nijansi, a svijetli akcenti se pojavljuju samo u malim količinama.

Monotonija

Monotonija popularna minimalizmom takođe ne stvara uvijek dobru atmosferu u kući. Obojiti sve zidove u kući bijelom bojom i odabrati jednostavan namještaj u prirodnim tonovima je dobra ideja, ali čiste boje bez nijansi i tekstura stvaraju nervozu pogotovo ako ste stalno u takvom prostoru. Čak i ako se odlučite za bijelu osnovnu boju u kući, razblažite je sivom, bež i drugim neutralnim bojama.

Kontrastni otisci i uzorci

Prekomjerna količina otisaka u unutrašnjosti iritira oko i tako povećava stres. Previše crteža, posebno ako se uveliko razlikuju u obimu ili imaju obilje kontrastnih boja, mogu mentalno da zaguše prostor. Otisci bi trebalo da ostanu samo akcenti u dizajnu i ni u kojem slučaju ne pretvarati ih u pozadinu.

Previše nereda

Čak i ako je čista, zatrpana kuća negativno utiče na naše blagostanje iz više razloga odjednom. Spoljni nered ometa. U takvom prostoru pogled se neprestano drži za nešto i može biti teško da se koncentrišete ili opustite. Uz to, u takvoj kući je lako ne primijetiti koliko vremena i živaca trošite tražeći pravu stvar. Predmeti koji su, čini se, upravo vidjeli pred očima, nestaju iz vedra neba. Nije uzalud da su savjeti za čišćenje Marie Kondo stekli svjetsku popularnost: ne odnose se samo na to da stvari uredite i da se oslobodite viška, već i na značajno poboljšanje kvaliteta vašeg života.

Manji kvarovi

Još jedan izvor stresa u kući su razni kvarovi u kući. Dovoljno mali da odlože popravljanje za kasnije, ali dovoljno teški da vam svaki dan pokvare život: česma iz koje voda ne teče dobro, prigušena sijalica, slomljena brava. Sve su to detalji koji se globalno ne miješaju sa životom, ali redovno nam pokvare raspoloženje. Uzmite vremena i priliku da otklonite takve nedostatke i uočite kako se kvalitet vašeg života značajno poboljšao.

Loša organizacija prostora

Od toga kako kompetentno osmišljen prostor u kući direktno zavisi od toga da li je pogodan, a samim tim i smiren, biće prijatno živjeti u njemu. Na primjer, u kuhinji je posebno važno da sve bude pri ruci. Jasno položeni proizvodi koji se mogu vidjeti ili ukloniti bez prekida cijelog ormara; krpe pored sudopera, a ne na stolici na drugom kraju sobe – sitnice koje mogu učiniti život udobnijim.

Neudoban namještaj

Nije uvijek moguće opremiti kuću kvalitetnim namještajem, pogotovo kada je riječ o iznajmljenom stanu. Međutim, u kući postoje ključna mjesta koja moraju biti ugodna za zdravlje i dobrobit stanovnika. Jedan loš krevet može pokvariti cio dan, a taj će se osjećaj razvijati mjesecima. Ne štedite resurse da biste zone u kojima provodite najviše vremena učinili što udobnijim. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,