Ponedjeljak, 4. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kako u tri koraka pobijediti poslijepodnevni umor?

Preuzmite sliku

Jeste li od onih koji se često bore s popodnevnom umorom, tamo negdje u periodu dana od 14 do 16 sati?

Bez obzira na to koliko dobro spavate noću, popodnevna kriza može vas zahvatiti. No, umjesto da se borite s umorom, postoji jednostavan trik kako to riješiti, piše Mind Body Green.

Čarobni lijek za kasnoposlijepodnevnu omamljenost je jednostavniji nego što mislite. Umjesto da se silom probijate kroz krizu, preporučuje se da uvijek napravite pauzu za odmor, prenosi Tuzlanski.ba.

Kako pobijediti poslijepodnevni umor?

1. Krećite se

Pokušajte prošetati, napraviti koju vježbu joge u par minuta, istegnuti se ili čak brzo trčati. Kretanje ne samo da potiče cirkulaciju, već pomaže i u razbuđivanju vašeg uma.

Budite fleksibilni s ritualima odmora  – ponekad to može biti brza popodnevna šetnja, dok drugi put može biti deset minuta meditacije ili istezanja. Važno je slušati svoje tijelo i prilagoditi se onome što vam najviše odgovara.

 • 2. Hidrirajte se

  Popijte čašu vode, ponovno napunite svoju bocu vode ili popijte šoljicu čaja. Hidratacija je ključna za održavanje energije tokom dana, a nedostatak tekućine može uzrokovati umor.

  3. Dišite

  Pokušajte s rutinom disanja, meditacijom ili jednostavno udahnite svježeg zraka. Svjesno disanje može pomoći u opuštanju uma i obnavljanju energije.

  Uzimanje kratke pauze tokom popodneva može dugoročno povećati vašu produktivnost. Umjesto da se prisiljavate kroz umor, napunite svoj um s ove tri jednostavne, ali moćne aktivnosti.

  Vaše tijelo će vam biti zahvalno, a vi ćete ostati svježi i fokusirani, spremni za uspješan završetak dana.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje