Petak, 24. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Kako ga pripremiti: Nisu sve vrste luka za sva jela (FOTO/VIDEO)

Preuzmite sliku

Nije svejedno stavljate li u jelo žuti ili ljubičasti luk, srebrenac, slatki luk ili kozjak – o tome ovisi kako će vam obrok ispasti. Donosimo savjete za što je koja vrsta najbolja i kako se reže.

Žuti luk

Ovo je vrsta koju ljudi najčešće koriste kod kuhanja. Radi se o vrsti koja ima najjači okus od svih ostalih i za većinu jela je najbolji izbor, posebno ako želite karamelizirati neko jelo (pun je prirodnog šećera). Bogat je dijetnim vlaknima. Reže se na sitne kockice.

 • Ljubičasti luk

  Ova vrsta ima najbolji okus ako se ne kuha i zato je idealna za hamburgere, sendviče itd. Također, odličan je u salatama i za roštiljanje. Ljubičasti luk sadrži manje šećera od žutog i prepun je antioksidanta koji smanjuju rizik od nastanka raka.  Reže se na kolutove i svaki kolut se razdvoji prstima.

 • Srebrenac

  Ova vrsta luka savršen je izbor ako želite da vam jela imaju više teksture. Najhrskaviji je od svih i odličan je za staviti na pizzu, kao i za meksička jela. Inače, srebrenac ima protuupalna svojstva i dobro ga je često jesti.  Reže se na trakice.

 • Slatki luk

  Ova vrsta jako nalikuje žutim luku, a razlika je u tome što je ljuska nešto više narandžasta nego žuta. Ima blag okus i dobar je želite li ga jesti sirovog. Odličan je izbor za pripremu šalše (umaka od svježeg paradajza) jer je prepun vode. Dobro paše i u hamburgerima. Reže se na trakice.

 • Luk kozjak 

  Ova vrsta ima male, duguljaste glavice na kojima je zlatno-ružičasta ljuska. Slatka je i blagog okusa pa je odlična kao dodatak salatama i umacima za salate. Teksturom nalikuje bijelom luku. Bogat je antioksidantima. Reže se na trakice.

 • Mladi luk 

  Najbolje ga je jesti sirovog, ali može se koristiti i za kuhanje. U tom slučaju, koristi se cijeli, zajedno sa zelenim dijelom. Popularan je u kineskoj i japanskoj kuhinji. Bogat je vitaminima K i C. Reže se na kolutiće, prenosi portal cooktopcove.com.

 • Pogledajte karakteristike i u videu te kako pravilno narezati pojedinu vrstu. (24sata.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,