Nedjelja, 25. Oktobra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Kada ste najpotentniji: Znate li kako godišnja doba utiču na libido?

Seksualni nagon je jedna od mnogih stvari na koje mogu uticati godišnja doba. Najsnažniji libido imamo u jesen, ali postoje prirodna rješenja kojima možete potaknuti svoj nagon i ‘izvan sezone.

Ljeto se smatra prilično seksi godišnjim dobom, a ljudi se osjećaju slobodnije nego u drugim dijelovima godine. Moguće je da porast vitamina D ljeti, više vremena koje provodimo u društvu i pokazivanje više kože nego inače mogu stvoriti više seksualnog interesa, prenosi 24sata.hr.

Ali ako pogledamo uzorke hormona, jesen je zapravo doba u kojem seksualna želja dobija poticaj, piše MindBodyGreen.

Ljudi, kao i većina sisavaca, doživljavaju svojevrsni biološki ritam kada su plodnost i drugi tjelesni procesi u pitanju. Naši hormoni fluktuiraju s tim ritmovima, uključujući hormone poput testosterona, koji između ostalog igraju veliku ulogu u spolnom nagonu.

 • U jednoj studiji o testosteronu kod muškaraca i žena, istraživači su otkrili kako su oboje doživjeli pad testosterona ljeti, s povećanjem u jesen. Drugo istraživanje na muškarcima također je pronašlo istaknuti sezonski vrhunac vrijednosti testosterona u oktobru i novembru. Dodatna istraživanja sugerišu da nije neobično da muškarci, posebno u hladnijim zimskim mjesecima, iskuse pad testosterona.

  Uzimajući u obzir ove studije, vidljivo je da je jesen posebno potentno razdoblje za seks. Druga studija pokazala je da muškarci zapravo smatraju ženska tijela privlačnijima tokom hladnijih mjeseci jer vide manje kože u usporedbi s ljetnim razdobljem što aktivira maštu.

  Kako si pomoći ‘izvan sezone’

  Ukoliko se pak mučite s niskim seksualnim nagonom, postoji mnogo stvari koje možete učiniti kako biste povećali libido i nivo testosterona ako to želite učiniti.

  Zdravija prehrana i konzumiranje zdravih masnoća poput onih u avokadu i lososu, istodobno s izbacivanjem suvišnog šećera, može pomoći u ravnoteži hormona i tako riješiti temeljne uzroke nižeg spolnog nagona.

  Mogu postojati i psihološki razlozi za smanjeni libido kojima bi se možda trebali pozabaviti, posebno ako ste u vezi i shvatite da ne želite seks sa svojim partnerom. U tom slučaju pomoći će razgovor o problemu ili odlazak terapeutu. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,