Srijeda, 21. Oktobra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Jeste li znali da vam Coca Cola može pomoći kod pripreme mesa? Evo kako je iskoristiti

Junetina je zaista ukusno meso i može se pripremiti na razne načine, ali ponekad se dogodi da je teško prožvakati jer je žilava.

Želite li da vam meso bude mekano, donosimo nekoliko neobičnih trikova.

Možete komad mesa obložiti kriškama kivija i ostaviti neko vrijeme da stoji. Ovo slatko voće sadrži enzime koji pomažu u razgradnji vezivnog tkiva u mesu, pa ono postaje meko i fino za jesti. Ako ga volite staviti u marinadu, možete i u nju dodati malo kivija, uz ostale sastojke. Pripazite ipak da ne stoji predugo kako se meso ne bi raspalo tijekom pečenja. Slično djelovanje ima i ananas, pa posegnite za njim ako nemate kivi.

  • Osim klasične marinade, možete isprobati i onu od rižinog vina. U nju dodajte maslinovo ulje, naribani luk i jabuke. Dodajte meso i ostavite preko noći u hladnjaku. Osim što će imati nevjerovatan okus, bit će jako mekano. Možete ga staviti i samo u neku kiselinu, ocat ili limunov sok.

    Jedan sastojak za koji nikada ne bismo pomislili da može pomoći u ovome je Coca Cola. Napitci poput ovoga odlični su za omekšavanje mesa prije pečenja, posebno ako su šnicle malo deblje rezane. Pazite samo da meso u Coli stoji svega desetak minuta, a zatim ga izvadite da se osuši i pržite u ulju. (vecernji.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,