Subota, 25. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Jesenji umor: Zašto smo tokom ovog mjeseca umorni i pospani?

Preuzmite sliku

Prirodno svjetlo čini da se osjećamo budnijima i signalizira našem unutarnjem tjelesnom satu da je vrijeme da se probudimo i prestanemo proizvoditi melatonin.

Kako dani postaju kraći i jesen se približava, mnogima je sve teže ustati rano ujutro jer, iako vjerovatno spavamo koliko i u ljetnim mjesecima, zbog nečeg nam se u tim tmurnim jesenskim jutrima puno teže probuditi. A razlog je, prema riječima stručnjakinje za spavanje Lise Artis iz The Sleep Charity,  to što naša biologija radi protiv nas. “U jesen se ranije navečer smrači, što znači da se melatonin (hormon sna) ranije počinje proizvoditi i činiti nas pospanima”, kaže ona. “Isto tako, i ujutro je mračnije, što naš nivo melatonina održava visokom zbog čega smo pospani i tokom dana”.

“Prirodno svjetlo čini da se osjećamo budnijima i signalizira našem unutrašnjem tjelesnom satu da je vrijeme da se probudimo i prestanemo proizvoditi melatonin”, kaže, a ako vam je ujutro teško ustati, Artis predlaže da alarm stavite dalje od sebe, te da koristite onaj sa sve jačim svjetlom; te se odmah nakon buđenja istuširate hladnom vodom.

 • Kako pobijediti jesenji umor:

  Prakticirajte dobru ‘higijenu spavanja’, što uključuje redovno spavanje i spavanje na udobnom krevetu s potporom

  Prije odlaska na spavanje vidite postoji li nešto što biste mogli promijeniti kako biste si poboljšali san.

  Alkohol je loš za san i, iako se zbog njega možete osjećati umorno i brzo zaspati, san vam neće biti tako dubok, što znači da neće biti tako oporavljajući za vaš um ili tijelo.

  Male promjene u prehrani ili rutini mogu imati veliki utjecaj na kvalitetu vašeg sna, rekla je stručnjakinja za Metro, prenosi Večernji.hr

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,