Utorak, 29. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Jednostavna dnevna navika koja poboljšava memoriju

Preuzmite sliku

Danas rijetko šta zapisujemo rukom budući da je komunikacija skoro potpuno prešla u online sferu, i kad na brzinu treba nešto da zapišemo, uglavnom se poslužimo beleškama u telefonu. Međutim, zbog nedavne studije sa Univerziteta u Tokiju na temu pisanja rukom, možda bismo trebalo češće uzeti u ruke blok i hemijsku olovku.

U studiji iz 2021. godine, istraživači sa Univerziteta u Tokiju, podijelili su 48 studenata i nedavno diplomiranih u tri grupe, dajući svakoj grupi isti izmišljeni raspored, prenosi Ultra.ba.

Prva grupa je bilježila detalje rasporeda koristeći analognu metodu (olovka i notes). Druga i treća grupa su bilježile su na tabletima i pametnim telefonima. Autori studije su zatim oduzeli raspored i bilješke od svake grupe i dali učesnicima zadatak, da im odvrate pažnju od bilješki koje su napravili. Nakon sat vremena, izvršili su test pamćenja tokom kojeg je svaki učesnik nosio MRI uređaj za mjerenje moždane aktivnosti.

Učesnici koji su koristili olovku i papir za pisanje bilješki, ne samo da su postigli bolji ukupni rezultat na testu, već su pokazali znatno više moždane aktivnosti u hipokampusu, dijelu mozga koji je odgovoran za pamćenje.

Zašto pisanje rukom izoštrava naše pamćenje? Kada nešto napišemo rukom, to usporava naš mozak, automatski nas čini svjesnijim onoga što pišemo. Budući da proces traje više vremena od kucanja ili slanja nečega na telefon, naš mozak ima priliku da se fokusira na ono što pišemo na papir i angažuje se na vrlo specifičan način.

Zamislite, recimo da ste student koji sjedi u sali za predavanja i zapisuje bilješke na predavanju olovkom u notes. Dok slušaš profesora kako govori, tvoj mozak je uključen u proces filtriranja, koji se ne dešava ako doslovno kucaš na laptopu. Tvoj mozak odlučuje koje su informacije najvažnije, a to je mentalna vežba potrebna svim odraslima.

Kada pišeš rukom, zadržavaš više detalja, jer se više aktivnosti dešava u hipokampusu. Osim toga, podstičeš kreativnost – a možda čak (u zavisnosti od tvog rukopisa) stvaraš umjetnost.

Postoje određene prednosti pisanja rukom, ali to ne znači da je kucanje loše za tebe ili da bi trebalo prestati s tim. Glavna prednost kucanja, slanja poruka ili uključivanja u bilo koji drugi oblik digitalne komunikacije je brzina. Samo kucanje oduzima manje vremena.

S druge strane, pisanje stvari nam pomaže da održimo spretnost, kako starimo jer jača mišiće i tera nas da koristimo koordinaciju ruku i očiju.

Zaključak? Izbor između pisanja rukom i kucanja stvari, zaista zavisi od konteksta i preferencija. Kada dođe do toga, uvijek radiš ono što ti odgovara. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,