Nedjelja, 5. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Jedinstvena i impresivna kuća-most u kanadskoj šumi

Preuzmite sliku

Okružena šumom u kanadskoj provinciji Ontario, jedinstvena kuća “Bridgehouse” koju je kreirao peruanski studio “Llama Urban Design”, predstavlja inovativno rješenje za život u dodiru s prirodom.

Opisno nazvana Kuća-most, ona se prostire preko kanala i povezuje dvije strane doline prekrivene drvećem. Pravolinijska, 38 metara dugačka kuća ima ulaz sa oba svoja kraja, a razliku od tradicionalnih kuća, “Bridgehouse” ima i petu fasadu – na dnu, prenosi KućaStil.

 • Njena prednja nadstrešnica ujedno služi i kao stepenište koje povezuje glavni nivo kuće sa velikom krovnom terasom.

  Glavni materijal od kojeg je načinjena kuća su ljepljene lamelirane grede, koje su pomjerile granice izdržljivosti drveta i omogućile da se “most” proteže 18 metara nad jarugom.

  Otvorena unutrašnjost prostire se na preko 220 kvadrata. Prostrana dnevna soba smještena je pet metara iznad tla, na savršenom mjestu za posmatranje prirode.

  Dizajn kuće je omogućio da centralna fasada okrenuta ka jezeru sadrži i 12 metara dugačka klizna vrata koja pretvaraju dnevnu sobu u osmatračnicu.

 • Plan kuće je simetričan, sa kuhinjom i dnevnom sobom u centru. Spavaće sobe sa pripojenim kupatilima smještene su na njenim krajevima, a kuća sadrži još dvije prostorije u okviru privatne zone. (Tuzlanski.ba)

 • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , , ,