Četvrtak, 2. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Istraživanje: Više nivoa kofeina u krvi mogu pomoći ljudima da ostanu vitki

Preuzmite sliku

Novo istraživanje otkrilo je da brzina kojom metaboliziramo kofein može uticati na našu težinu iako će biti potrebna daljnja istraživanja kako bi se utvrdilo je li ispijanje veće količine kafe korisno.

Dr. Dipender Gill, klinički naučnik s Imperial Collegea u Londonu, radio je na novom istraživanju objavljenom u časopisu BMJ Medicine. Rekao je da dosadašnja istraživanja nisu uspjele pokazati uzročno-posljedične veze između kofeina i tjelesne težine, ali se novo istraživanje bavila genetikom čineći zaključke uvjerljivijima. Dodao je da “95 posto kofeina metabolizira enzim” i da dva gena nazvana CYP1A2 i AHR utiču na funkciju i nivo tog enzima.

“Analizirajući genetske varijacije koje uzrokuju da ljudi brže ili sporije metaboliziraju kofein, otkrili smo da je kod onih koji sporije metaboliziraju, zbog čega je nivo kofeina u krvi viša, niži indeks tjelesne mase i niži rizik od dijabetesa“, rekao je. “To čini kofein u plazmi.”

Objasnio je da, na razini populacije, to znači da ljudi koji sporije metaboliziraju kofein imaju veću vjerovatnoća da će biti mršaviji i imati manji rizik od dijabetesa.

“Ako brže metabolizirate, imate niže nivoe kofeina u plazmi te ste, u prosjeku na nivou populacije, pod malo većim rizikom od dijabetesa i imate nešto viši indeks tjelesne mase.”

Istaknuo je i da će ovo istraživanje usmjeriti daljnja istraživanja, uključujući i pitanje može li ispijanje više kave pomoći ljudima da ostanu vitki. Međutim, ljudi za sada ne bi trebali mijenjati svoje navike.

“Sigurno ljudi ne bi trebali početi piti više kafe ili čaja kako bi pokušali smršavjeti, a to je zato što kafa, čaj i kofein također mogu imati štetne učinke”, rekao je. “Dakle, nekim ljudima može biti teško spavati, a neki ljudi mogu dobiti palpitacije, pa mislim da, na temelju ovog istraživanja, ljudi ne bi trebali mijenjati svoj životni stil ili ponašanje, ali bi se naši nalazi trebali koristiti za usmjeravanje daljnjih istraživanja, uključujući potencijalne klinička istraživanja.”

Dr. Gill je rekao da trenutno nije jasno koji udio stanovništva brže metabolizira kofein. Istraživanje je obuhvatilo gotovo 10.000 ljudi koji su sudjelovali u šest dugotrajnih istraživanja.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,