Utorak, 27. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Istraživanje otkrilo: Loš posao gori je od nezaposlenosti

Preuzmite sliku

Šta znači posao loše kvalitete? To su sva ona radna mjesta koja su dosadna, zamorna, nestabilna i znatno ispod nečije razine kompetencije te kombinacija sve ove četiri navedene stvari   

Nije tajna kako otrovno poslovno okruženje može biti itekako loše za vaše mentalno zdravlje.

No, prema rezultatima nedavnog istraživanja, objavljenima u časopisu “Occupational and Environmental Medicine”, takvo radno okruženje može biti opasnije za vaše mentalno zdravlje nego da uopšte nemate posao.

Šta znači posao loše kvalitete? To su sva ona radna mjesta koja su dosadna, zamorna, nestabilna i znatno ispod nečije razine kompetencije te kombinacija sve ove četiri navedene stvari. Nažalost, recesija koja i daje vlada svijetom, poslužila je kao rasadnik za upravo takve poslove te podzaposlenost općenito.

Oni koji su se preselili na optimalna radna mjesta, pokazali su značajno poboljšanje u mentalnom zdravlju, u odnosu na one koji su ostali bez posla, otkrio je autor istraživanja Peter Butterworth. A ispitanici koji su se preselili na radna mjesta loše kvalitete, pokazali su značajno pogoršanje mentalnog zdravlja u odnosu na one koji su ostali bez posla.

Istraživači su ocjenjivali poslove na temelju psihosocijalne kvalitete, ili u mjeri u kojoj određeni posao promiče kontrolu, autonomiju, izazov, izbor i zadatak nahođenju. S druge strane, psihosocijalna kvaliteta određuje da li posao jača ili umanjuje osobno psihičko blagostanje.

Ovi rezultati potpuna su suprotnost tvrdnji kako je “svaki posao dobar posao”. Svaki je dobar za vaš kućni budžet, ali ne i za vaše zdravlje.

A recesija je ta koja je stvorila opće i sve veće nezadovoljstvo radnika diljem svijeta pa se nadamo kako će stvari uskoro postati bolje. (nationalgeographic.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje