Srijeda, 8. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ispravite ih: Uobičajne greške koje pravimo tokom kupovine, a koštaju nas mnogo

Preuzmite sliku

Odlazak u kupovinu može biti pravi izazov, pogotovo ako niste navikli na to i skloni ste postati plijen određenim navikama zbog kojih gubite vrijeme i novac, piše Bright Side.

Dobra vijest je da je potrebno samo malo dotjerati naše navike kako bismo napravili pravu kupovinu, prevazišli uobičajene prepreke s kojima se većina kupaca susreće i uštedjeli nešto novca koji će nam dobro doći u slučaju nužde, prenosi Tuzlanski.ba.

Ovo su najčešće greške koje ljudi prave kada idu u kupovinu i probleme sa kojima se susreću kao rezultat toga.

1. Isprobavanje “besplatnih uzoraka”

Mnoga preduzeća nude besplatne uzorke za promociju nekih proizvoda i poboljšanje iskustva kupaca. Povremeno, to podstiče nagon da kupite proizvod koji vam zapravo nije potreban i dovodi do impulsne kupovine, posebno ako kupovinu ne planirate unaprijed.

2. Prečest odlazak u kupovinu

Trebali biste razmisliti o sedmičnim ili mjesečnim odlascima u trgovinu, imajući na umu proizvode koje obično koristite ili jedete svaki dan. Odlazak u supermarket jednom sedmično može biti od koristi u slučaju da će se hrana uskoro pokvariti. S druge strane, odlazak jednom mjesečno pomoći će vam da uštedite na benzinu i putnim troškovima.

3. Kupovina iz impulsa, a ne iz potrebe

Moramo kupovati hranu, sredstva za higijenu i lijekove za naš svakodnevni život. Međutim, kada nabavimo proizvod samo da bismo ga imali i taj proces se ponavlja nekoliko puta, onda kupujemo iz impulsa. To se obično dešava kada, na primjer, idemo u kupovinu na prazan želudac. Kada smo gladni, još više žudimo za tim ukusnim slatkišima na blagajni. Odličan način da to izbjegnete je odlazak u supermarket nakon što ste jeli.

 • Još jedna preporuka je da unaprijed isplaniramo kupovinu kako se ne bismo morali vraćati u trgovinu po taj „zaboravljeni artikl“, jer bismo mogli na kraju otići s više proizvoda nego što smo prvobitno namjeravali kupiti. Vrlo je preporučljivo da napravite vlastiti jelovnik i napravite listu namirnica koja će vam pomoći da odredite prioritete osnovnih stvari, odnosno hrane i sredstava za čišćenje.

  4. Kupovina na veliko

  Kad god kupujemo upakovanu robu u velikim količinama, osjećamo se kao da štedimo tone novca. Međutim, ovi proizvodi mogu sakriti stvarnu cijenu i ponekad možemo završiti bacanjem kvarljive hrane. Zato bismo trebali poduzeti potrebne mjere koje će nam istinski pomoći da uštedimo novac i vrijeme, poput kupovine manjih paketa.

  5. Dopustite da vas izgled zavara

  Kada je u pitanju voće i povrće, mnoge od nas zanese kako izgledaju. Vjerujemo da je “lijepo” jednako kvalitetno. Ipak, u slučaju ovih proizvoda, treba uzeti u obzir još mnogo toga – boja, miris, čvrstoća i veličina su također važni.

  Štaviše, mnoge trgovine poliraju voće kako bi izgledalo ukusnije. Dakle, prije nego što odaberete proizvod koji izgleda lijepo i sjajno, trebali biste ga pomirisati i dodirnuti kako biste bili sigurni da je zreo.

 • 6. Kupovina upakovanog mesa i povrća

  Kako bismo meso ili povrće održali svježim, možemo koristiti određene vrste ambalaže kao što je vakuum pakovanje. Ali druge vrste ambalaže mogu predstavljati probleme. Na primjer, mogu sadržavati mikrobe, koji utiču na hranjive tvari u ovim proizvodima. Ovo se dešava kao rezultat nepohranjivanja proizvoda u hladnjači ili nepravilne kontrole temperature.

  Osim toga, prekomjerna upotreba plastike ima loš uticaj na okoliš.

  7. Odlazak u kupovinu na kraju dana ili sedmice

  Studija je sugerirala da su impulzivne odluke posljedica umora povezanog s različitim aktivnostima koje radimo tokom dana.

  Kada je u pitanju kupovina, to može predstavljati problem ako u supermarket idemo na kraju dana ili sedmice kada ima više ljudi, a redovi su duži. Kupovina namirnica ujutro može nam pomoći da smanjimo vrijeme boravka u trgovini i izbjegnemo bilo kakva iskušenja koja se mogu naći u glavnim prolazima.

  8. Ne koristimo vlastite kese za kupovinu

  U zavisnosti od toga u kojoj državi živimo, postoje pravila koja regulišu upotrebu plastičnih kesa u supermarketima kako bi se izbjeglo nagomilavanje otpada koji će zagađivati ​​životnu sredinu. Štaviše, mnoge ustanove naplaćuju svojim kupcima kese koje koriste. Koristeći sopstvene torbe od tkanine ili drugih materijala, ne samo da brinemo o našoj planeti već i štedimo nešto novca.

 • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,