Subota, 27. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Hotelski doručak, istina koju morate znati kada putujete u Italiju

Preuzmite sliku

Želite li dobro ručati i večerati, otputujte u Italiju. Na jelovniku ćete naći tradicionalna jela talijanske kuhinje od divnih hrskavih pizza, kremastih tjestenina i rižota do božanstvenog gelata i tiramisua.

Izbora je na pretek za ljubitelje slanih i slatkih jela.

Ako ste ljubitelji obilnog doručka, mogli biste se ipak razočarati. Dobar dio Talijana uopšte ne doručkuje, a dan obično započinju tek sa šoljicom kafe. Ako nešto i pojedu, uglavnom je to pecivo cornetto, komadić hleba s malo maslaca i džema ili žitne pahuljice s malo mlijeka.

Njihove se prehrambene navike preslikavaju i u ponudi jela za doručak u hotelima. I dok se u većim hotelima isplati uzeti noćenje s doručkom jer ćete na švedskom stolu naći obilje različitih jela, u manjim porodičnim hotelima, kojih je u Italiji mnogo – situacija je znatno drugačija.

“Evo, vratili se upravo iz Toskane, odsjeli smo u malom porodičnom hotelu u termama Montecatini s tri zvjezdice”, žali se jedan čitatelj Punkufera iz Zagreba.

“Svaki dan na doručku isti prizor – narezani hljeb produljene svježine i suha peciva iz vrećice, tanjir salame, sir u listićima koji je teško izvaditi iz plastičnog omota, zdjelica kuhanih jaja, nešto maslaca i pekmeza, malo žitarica – i to je to. Ostali smo gladni.”

  • To je tipičan doručak u Italiji i što se može naći u ponudi u hotelima, rasprava je koja se već godinama vodi i na Tripadvisoru.

    “Uz rizik da viču na mene jer ne cijenim talijansku kuhinju, moram reći da je doručak koji mi je većina hotela poslužila tokom nedavnog putovanja u Rim i Firencu bio prilično tužan. Većina švedskih stolova izgledala je ovako: tanjir sira, malo salame, zdjela kukuruznih pahuljica i nekoliko grickalica u korpi s automata. Prvo sam mislio da je stvar u hotelu, ali nakon što sam prošao nekoliko mjesta, činilo se da je jelovnik ostao gotovo isti. Većina mjesta čak ni ne kuha svježu kafu”, potužio čovjek iz Sjedinjenih Američkih Država.

    “Ja često posjećujem Italiju zbog posla, ali i užitka. Doručak je bolji što je hotel skuplji”, tvrdi korisnik BobbyBaby.

    Korisnica teacup tvrdi da doručak nema veze s novcem i cijenom smještaja.

    “Vaš hotel nije škrt zato što ne nudi mnogo opcija. Talijani jednostavno ne jedu mnogo hrane za doručak. Dio užitka putovanja je guštanje u lokalnoj kulturi i običajima. Jeste li primijetili da je u Italiji jako teško naći restoran koji poslužuje pečena jaja, palačinke i vafle?”

    Ako ste tip koji vjeruje da je doručak najvažniji obrok u danu i jutro ne možete započeti bez obilnog doručka, provjerite šta vas čeka u mjestu u kojem planirate odsjesti prije nego što rezervirate smještaj i platite ga.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,