Četvrtak, 16. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Hladan ili vruć tuš: Prednosti i mane jednog i drugog u skladu sa vašim potrebama

Preuzmite sliku

Jeste li ikada razmišljali odgovara li vaša navika vašim stvarnim potrebama?   

Tuširanje je sastavni dio zdrave rutine svakog čovjeka no čak se i na tom polju ljudi silno razlikuju. Neko voli topliju vodu, neko vruću, neko mlaku, hladnu, neko se obožava tuširati satima, a neko samo da se ispere.

No jeste li ikada razmišljali odgovara li vaša navika vašim stvarnim potrebama, odnosno, jeste li ikada razmišljali šta bi se dogodilo kada biste odjednom promijenili svoju naviku pa primjerice, umjesto tople, jednom okrenuli hladnu vodu?

Ko treba vruć tuš? 

Vruća voda popušta pritisak u tijelu, žilama, mišićima i liječi nas nakon fizičkih napora i stresa. Posebno ako u njemu uživamo malo dulje no obično, s jačim mlazom za mini masažu vrata, ramena i gornjeg dijela leđa.

Neke su studije čak dokazale da vruć tuš ima moć znatno povećati razinu oxytocina koji otpuštaju tjeskobu i napetost zbog čega se preporučuje svakom tko je veći dio dana pod stresom.

Vrući tuš također djeluje kao prirodni lijek koji ublažava simptome prehlade, jer vruća para vlaži i čisti dišne puteve.

Ko treba hladan tuš? 

Ma koliko god zvučalo nepodnošljivo, posebno zimi, hladna voda ima pregršt dobrih učinaka na naše tijelo. Ali ne onako – na kratko.

Kažu da je potrebno oko 5 minuta da hladna voda kompletno prodre u tijelo i šokira ga do kraja, i to ako vam treba: brzo razbuđivanje, smanjenje depresije ili povećanje koncentracije.

Ali hladno ne mora pritom biti mrzlo – oko 20 stepeni bit će dovoljno da vas tuš stavi u pogon već nakon nekoliko minuta, a ukoliko ste jako loše raspoloženi, u depresiji, probajte upravo tretman hladnim tušem – po dvije-tri minute, dva-tri puta dnevno.

Iako i jedna i druga navika imaju svojih prednosti, ovisno o potrebama, nauka ipak daje prednost – hladnom tušu. Posebno ako ste žene koja pazi na kvalitetu svoje kože i svoje kose jer vrući tuš, zna se, prilično će isušiti i jedno i drugo, ali će zato hladan dati optimalnu mjeru zdrave hidratacije.

I zato se ohrabrite – vjerujemo je da je malo onih koji uživaju isključivo u čarima hladne vode, pa vas možda ova informacija nagna da malo promislite o svojoj rutini. (index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje