Ponedjeljak, 15. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Evo zašto dolazi do smanjenja seksualne želje kod parova u 40-ima

Preuzmite sliku

Parovi koji su izgubili iskru u svojoj vezi, mogu lako za to okriviti svoj pretrpani raspored ili utvrditi da jednostavno jedno drugo uzimaju zdravo za gotovo.

Međutim, stručnjaci kažu da sve veći nedostatak entuzijazma među plahtama među osobama određene dobi može biti posljedica hormonskih promjena koje pogađaju oba partnera u isto vrijeme, pojave koju su nazvali nazvane “pauza u paru”.

Promjene koje pokreću menopauzu kod žena u 40-ima i 50-ima mogu dovesti do gubitka interesa za seks. U isto vrijeme, mnogi muškarci slične dobi doživljavaju pad testosterona koji neki nazivaju “andropauza”. Naučnici sada tvrde da učinci promjene hormona na one u srednjim godinama mogu “preći” s jednog partnera na drugog i dodaju da gubitak interesa i tjeskobae kod jednog partnera može imati negativan učinak na seksualni nagon drugog, piše Daily Mail.

Naime, istraživanje je pokazalo da su žene emocionalno i finansijski lošije od muškaraca nakon “sivog razvoda”, odnosno prekida nakon 50. godine, koji je u porastu u zemljama s visokim standardom.

“Seksualni problemi kod jednog partnera mogu zauzvrat pogoršati seksualno zdravlje drugog. Rješavanje potreba seksualnog zdravlja u srednjoj životnoj dobi mora imati za cilj ne samo poboljšanje preživljavanja već i postizanje zdravog starenja”, rekla je Seksualna terapeutkinja Emmanuele Jannini sa Sveučilišta Tor Vergata u Rimu.

“Pauzu u paru” bi trebalo prihvatiti kao razdoblje “prijelaza ili obnove”

Studija tvrdi da bi primjer “pauze u paru” mogla biti žena čiji ljubavnik ne liječi svoju erektilnu disfunkciju, te dodaje se da fenomen mogu uzrokovati i vanjske činjenice kao što su stres, depresija i umor u vezi. Istraživači su istaknuli da žena u menopauzi u 50-ima u novoj vezi može biti seksualno aktivnija od žene u 30-ima koja je u braku 10 godina.

Jannini je rekla da se “pauza u paru” može liječiti terapijom za parove i da bi je trebalo prihvatiti kao razdoblje “prijelaza ili obnove”, promičući zdrav seksualni život i opću dobrobit.

Menopauza obično pogađa žene u dobi od 45 do 55 godina, a uzrokovana je padom razine hormona i može uzrokovati razne simptome uključujući tjeskobu, promjene raspoloženja, valove vrućine i “maglu u mozgu”. Muškarci mogu patiti od sniženog testosterona u srednjim godinama, što neki nazivaju “andropauzom”.

Studija, objavljena u časopisu Journal of Sexual Medicine, dolazi nakon što su različita istraživanja pokazala da su žene nakon “sivog razvoda” i finansijski i emocionalno nestabilnije od muškaraca. Naučnici s medicinskog sveučilišta Chongqing u Kini pratili su korištenje antidepresiva kod osoba u dobi od 50 do 70 godina u Finskoj.

Studija je otkrila da dok su oba spola povećala upotrebu antidepresiva prije i neposredno nakon prekida, razvoda ili žalosti, a žene su više koristile te lijekove nego muškarci.

Prihodi ženskih kućanstva pali su dvostruko više od muških nakon razvoda, odnosno za 41 posto u godini nakon razvoda u usporedbi s 21 posto za muška kućanstva, pokazalo je istraživanje Legala & General Retaila. (Index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,