Srijeda, 28. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Evo šta trebate uraditi ukoliko primjetite da vas neko prati na ulici

Preuzmite sliku

Obično je dobivanje pratilaca dobra stvar, ali samo ako ostanu na društvenim mrežama.

Statistika kaže da je 16% žena doživjelo progonstvo. A ako se osjećate kao da vas neko prati, uvijek je dobro znati kako sigurno upravljati situacijom, piše Bright Side.

Budite svjesni svog okruženja

Obratite pažnju na svaki detalj, uključujući nazive ulica, brojeve kuća, zgrade, prodavnice i kafiće koji se nalaze u blizini. Poznavanje vaše tačne lokacije pomoći će vam da nabavite potrebnu pomoć. Izbjegavajte uske i slabo osvijetljene staze, poput uličica i hodnika, gdje postoje samo jedan ili dva načina ulaska i izlaska, prenosi Tuzlanski.ba.

 • Pozovite pomoć

  Koristite telefon za pozivanje prijatelja ili članova porodice koji su možda u blizini. Recite im svoju lokaciju i zamolite ih da dođu po vas. Bolje je organizovati sastanak u javnom prostoru, poput kafića ili trgovine. Ako nemate telefon ili vam je telefonprazan, uđite u bilo koju ustanovu, recite im da vas prate i zatražite da koriste njihov telefon.

  Idite prema prepunim mjestima

  Lakše je izgubiti progonitelja među gomilom i oni će vjerovatno oklijevati da naprave potez pred drugim ljudima. Ako ste se ranije udaljavali od prometnih glavnih ulica, ponašajte se kao da ste odjednom nešto zaboravili: provjerite džepove, glasno uzdahnite, objavite da ste zaboravili novčanik i promijenite smjer.

 • Ne idite ravno svojoj kući

  Možda ćete biti u uglu dok pokušavate ući u svoju kuću. Također, onaj koje vas prati će saznati gdje živite i možda će pričekati da napustite kuću ili se vratite kasnije. Nije sigurno ići kući dok niste 100% sigurni da vas više ne prate.

  Puno se zaustavljajte na neočekivanim mjestima

  Pređite ulicu da kupite kafu. Posjetite prijatelja na poslu. Idite u kupovinu u tržni centar. Učinite svoju rutu što komplikovanijom. Istovremeno će biti teže pratiti vas, a možda će i dosaditi uhoditelju dovoljno da odustane od njihove potrage.

 • Iskoristite bilo koju priliku da proučite izgled svog progonitelja

  Pokušajte proučiti osobu koja vas juri dok uspijevate ostati neprimijećeni. Ne osvrćite se izravno. Pazite kroz prozore i ogledala automobila, izmjenjujte se i osvrćite se dok prelazite ulice. Ako odlučite prijaviti incident, izgled će vam biti od velike pomoći.

  Promijenite svoj izgled

  Ako nosite nekoliko slojeva odjeće, skinite vanjski sloj. Bez jakne, kapuljače ili kaputa kako bi vas teže prepoznao u gomili. Dodavanje ili uklanjanje marame ili sunčanih naočala takođe bi bilo korisno. Uz to, nataknite kapuljaču i spustite kosu da vas teže uhvati.

 • Razgovarajte s nekim

  Pokušajte ući u razgovor s nekim na ulici. Pravite se da su vam prijatelji da bi progonitelju stvorili dojam da niste sami. Takođe možete razgovarati sa zaposlenima u bilo kojoj ustanovi u koju ste ušli. Obavijestite ih da vas prate i pitajte možete li hodati zajedno u javnosti dok ne nađete siguran put kući.

  Okrenite se i pogledajte progonitelja

  Pribjegavajte ovome samo ako sve metode za izbjegavanje otvorenog sukoba nisu uspjele. Izravni kontakt očima pomoći će vam da se bolje sjetite progonitelja da biste ih kasnije opisali. Potrudite se da odate samopouzdanu vibraciju. Dajete mu do znanja da ste dobro svjesni da vas slijede i da se ne bojite. Ali ne pokušavajte ih buljiti: vaš će trud najvjerovatnije propasti i samo će razbjesniti progonitelja.

 • Pravite buku

  Ako osjećate da stvari idu na jug, vrištite. Možete vikati: “Vatra!” umjesto “Upomoć!” pošto ljudi češće reaguju na ovu riječ. Glasni zvukovi mogu istovremeno skrenuti pažnju na situaciju i uplašiti napadača. Ali imajte na umu da u nekim slučajevima možete izazvati nasilnije radnje počinitelja.

  Držite ključeve spremne

  Ako imate automobil, što brže možete pristupiti ključevima, to bolje. To je vaš put na sigurno i ne želite trošiti vrijeme tražeći ih u svojoj torbi. Ali isto tako, u najgorem slučaju, to je vaše oružje. Držite ih zubima tipki koji vire između prstiju. Sada ne samo da imate šake, već i nešto šiljato u njima da se branite. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,