Srijeda, 1. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Doručkuj kao kralj, ručaj kao princ, a večeraj kao prosjak

dorucak
Preuzmite sliku

Organizam i tokom noći troši energiju, pa zato ne preskačite doručak, on je najvažniji obrok. Ujutro pijte puno tekućine, a teške namirnice poput maslaca, suhomesnatih proizvoda i masnih sireva ostavite za kasnije, poručuju nutricionisti. Ipak svatko od nas treba doručkovati prema unutrašnjem budilniku, jer ne postoji doručak koji je idealan za sve nas.

\"dorucak\"Probudite se uz voće i žitarice

Spavalice, osobe koje kasno ustaju i teško se bude trebaju jesti lako probavljivu hranu, s malo masti i dosta ugljikohidrata. Idealan doručak za njih je voće, med i žitarice, te čaj ili bijela kafa.

Doručak za gurmane

Osobe koje su gurmani, a imaju dovoljno vremena doručkovati i pri tom uživati u ovom obroku, trebaju pojesti sendvič, ali ne s šunkom ili salamom, već s ribom – tunjevina ili losos bi bili idealni.

Primjer: Dva manja peciva od integralnog brašna, malo vrhnja, začini, so, biber, kašikica soka od limuna, 3-4 listića dimljenog lososa i list zelene salate. Izmiješati vrhnje, začine i sok od limuna, namazati peciva tom smjesom, te odozgo staviti dimljenu ribu i list salate. Uz sendviče možete piti jogurt, voćni jogurt ili svježe iscijeđen sok od voća.

Doručak koji ublažava stres

Osobe koje su stalno u pokretu i sklone su stresu najčešće nemaju vremena za doručak. Takve osobe loše spavaju, a doručak preskoče i popiju samo jutarnju kafu.

Ako već morate popiti kafu, onda neka to bude kafa bez kofeina, a kako biste nahranili vaše živce zbog pojačanog stresa, potreban vam je vitamin B.

Primjer: 50 gr žitarica, 200 ml jogurta, jedna banana, tri kašikice suhog grožđa, dvije kašikice sezama, malo suhog kvasca i kašikica cimeta. Sve to pomiješati i pojesti kada žitarice malo omekšaju. Ovakav doručak će vam pomoći lakše podnijeti stresan dan.

Ispravna hrana za doručak priprema nas za dan pred nama jer pokreće metabolizam i osigurava prijeko potrebnu energiju.

Oko 58% osoba preskače najvažniji obrok a to je doručak, ako ga i ne preskoče dobar dio nas jako puno griješi kada je izbor hrane za doručak u pitanju. Za doručak se ne bi trebali prejedati pogotovo hranom koja treba dosta vremena da bi se svarila, dakle idealne namirnice za doručak su: med, voće, žitarice, tost, čaj, bijela kafa, riba, prirodni sok od naranđe nikako limunada, pahuljice bogate proteinima, takođe su pravi izbor sve  namirnice koje se lako vare u našem organizmu a dati će nam potrebnu energiju kako bi započeli novi dan. Takođe izbor doručka veomo lako može uticati na raspoloženje i koncentraciju prema tome u skladu sa vremenom i mogučnostima probajte na vrijeme doručkovati prave namirnice kako bi vam dan bio što bolji.

Nekoliko prijedloga za zdrav doručak:

Oz Garcia, nutricionist čije savjete slušaju brojne holivudske zvijezde među kojima su i Hilary Swank i Naomi Campbell, preporučuje da se za doručak pojede omlet od dva bjelanca, jednog žumanca, špinata i paradajza, a desert neka bude voćna salata od bobičastog voća.

Cristina Rivera, dijetetičaka i savjetnica za prehranu, preperučuje hranu koja će osigurati mišićima i mozgu dovoljno energije kako bi se izbjeglo da tokom dana tijelo počne žuditi za šećerom. Zobena kaša s obranim mlijekom koja je začinjena cimetom i sušenim brusnicama bogata je ugljikohidratima, kalcijem, vitaminom D, proteinima te omega-3 nezasićenim masnim kiselinama i snažnim antioksidansima.

Keith Ayoob, dijetetičar i izvanredni profesor pedijatrije na medicinskom fakultetu Albert Einstein, preporuča da se dan započne s voćem i bezmasnim mlijekom, a kasnije tokom jutra treba unijeti bjelančevine, bilo iz grčkog jogurta ili tvrdo kuhanog jaja. Uz doručak se može pojesti malo slastica, najbolja je tamna čokolada, jer je metabolizam ujutro dovoljno jak da sagori višak kalorija, a uz to smanjuje se eventualna žudnja za slatkim tokom dana.

Kim Snyder, lični nutricionist brojnih holivudskih zvijezda među kojima su Drew Barrymore i Channing Tatum, počinje dan s frapeom od voća i povrća iz organskog uzgoja. U piću idu zelena salata, celer, špinat, jabuke, kruške, banane i limun. Ovakav doručak osigurava tijelu dovoljno esencijalnih vitamina, minerala, enzima, antioksidansa i cjelovitih vlakana.

Keri Gans, dijetetičarka i autorica knjige The Small Change Diet, svaki dan započinje zobenom kašom spravljenom s nemasnim mlijekom, svježim sirom, chia sjemenkama i cimetom. Iz zobene kaše dobivaju se cjelovita vlakna, kalcij i vitamin D dolaze iz mlijeka i svježeg sira, a omega-3 nezasićene kiseline iz chia sjemenki.

Prijatno.

Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: