Srijeda, 22. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Dobila novo srce, rodila curicu i onda preminula

Preuzmite sliku

Meg Johnson je rodila zdravu curicu. Porod je prošao bez poteškoća, ali je šest sati nakon poroda majka preminula. Kada su joj bile 23 godine transplantirano joj je srce zbog bolesti, ali ljekari još nisu potvrdili da je to uzrok smrti.

Meg Johnson (31) iz Nashvillea rodila je zdravu curicu u noći sa srijede na četvrtak. Porod je prošao bez komplikacija, a cijelo vrijeme s njom je bio suprug Nathan. Par je s bebom dugo bio u sobi, razgovarao i posmatrao je, a odmah su objavili i fotografiju s curicom. Oko šest sati poslije poroda majčino stanje se iznenada pogoršalo. Sat vremena poslije ljekari je više nisu mogli spasiti, piše Daily Mail.

 • “Sve se desilo potpuno neočekivano. Ne mogu prestati plakati. Niko ovo nije mogao predvidjeti. Sjedili su sretni sa svojom bebom satima poslije poroda. Nisu imali pojma da se tako nešto može dogoditi”, kazao je John Wilson, porodični prijatelj.

  U međuvremenu, prijatelji su organizirali prikupljanje novca za oca i kćerkicu na stranici GoFundMe, a iz Međunarodne donorske mreže obavijestili su da će Meg svojim organima spasiti 50 života i dvoje ljudi omogućiti da vide.

  Nathan i porodica bili su s Meg do večernjih sati. Otišli su potom kući i ostavili mamu i kćerku da se odmore. Sve je bilo normalno, ali Meg se odjednom pogoršalo stanje. Sat vremena su se ljekari borili za njen život, ali nisu uspjeli.

  Kao tinejdžerka Meg je imala miokarditis, odnosno upalu srčanog mišića. Bolest je regulirala lijekovima, ali stanje je postalo kritično kada je s 23 godine dobila upalu pluća. Transplantirali su joj srce i Meg je počela novi, sigurniji život.

  Kod žena koje su imale upalu srčanog mišića postoji veći rizik od peripartalne kardiomiopatije (PPKM), rijetkog oblika srčanog zastoja. Pojavljuje se tokom posljednjih mjeseci trudnoće te tokom prvih mjeseci nakon poroda. Simptomi mogu biti vrlo slični poteškoćama koje se javljaju u trudnoći, pa ju je iznimno teško otkriti.

  Ljekari nisu potvrdili da je to uzrok smrti. (24sata.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , ,