Ponedjeljak, 15. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Djecu vaspitavati autoritetom i granicama, a ne kritikovanjem

Preuzmite sliku

Djecu treba vaspitavati čvrstim autoritetom i granicama, a kritikovanje predstavlja roditeljsku nemoć, poručeno u je Šamcu, na predavanju o temi “Kako vaspitavati bez kritikovanja”, koje je organizovano u saradnji sa Udruženjem roditelja “Matica” iz Novog Sada.

“Danas smo mnogo izloženi pogrešnim uvjerenjima o roditeljstvu koja roditeljima oduzimaju autoritet i danas se roditelji na neki način stide da budu autoriteti svojoj djeci”, navela je predavač Biljana Grbović, koja je i autorka knjige o roditeljstvu “Volim što sam rodila baš tebe, baš takvu, takvog”.

Ona je istakla da su roditelji prečesto suviše blagi i popustljivi, izlaze djeci u susret, štite ih od posljedica, pokušavaju da im učine djetinjstvo samo lijepim.

“Često gledamo situaciju u kojoj su djeca bezvoljna, niskofunkcionalna, sebična, nedostaje im empatije. Djecu ne treba kritikovati, jer kritikovanje ne donosi rezultat. Kritikovanje predstavlja roditeljsku nemoć. Djecu treba vaspitavati čvrstim autoritetom i granicama, a granice se moraju nečim braniti, dakle ne može samo lijepim”, istakla je Grbovićeva.

Grbovićeva je rekla Srni da je roditeljstvo oblast koja treba da bude centralna tema svakog društva.

Biljana Grbović rođena je 1977. godine u Novom Sadu i majka je troje djece. Master je dizajner medija u obrazovanju i profesor razredne nastave.

Biljana višegodišnje pedagoško i lično iskustvo i znanje dijeli i umnožava radeći sa roditeljima. (Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,