Četvrtak, 3. Decembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Deset novih trendova roditeljstva: Manje plastike i TV-a, više igre

Istraživanje u kojem je učestvovalo 2000 roditelja pokazalo je da 93 posto roditelja planira djecu učiti ekološkim metodama i očuvanju okoliša. Na to je posebno ponosna mlada aktivistica Greta Thunberg

Taman kad ste pomislili da više neće biti novih odgojnih trendova, u 2020. godini stiže novi. Sljedeće desetljeće obilježit će život bez plastike.

Istraživanje u kojem je učestvovalo 2000 roditelja pokazalo je da 93 posto roditelja planira djecu učiti ekološkim metodama i očuvanju okoliša. Na to je posebno ponosna mlada aktivistica Greta Thunberg.

Osim toga, ekološki osviještene majke mogle bi drugačije planirati trudnoću i život do poroda. One neće odlaziti na ultrazvuk, piti lijekove, a to nazivaju prirodnom trudnoćom. To planira napraviti 1 posto ispitanih roditelja.

 • Roditelji će, prema novom trendu, imati dvoje djece, jer taj broj smatraju idealnim. Takav trend pokrenuli su Meghan Markle i princ Harry koji su izjavili da je takvu zajednicu smatraju savršenom.

  Televizija i filmovi mogli bi pasti u zaborav. Naime, 58 posto ljudi smatra da je igra s djetetom bolja nego gledanje crtića ili igranje igrica.

  Prema ChannelMum.com, ovo je deset trendova za roditeljstvo u 2020. godini:

  1. Djecu treba učiti aktivizmu i ekologiji. Trend raste po uzoru na aktivisticu Gretu, a neke kompanije najavile su da će zapošljavati djecu kao poslovne savjetnike.

  2. Tinejdžeri u Velikoj Britaniji prosječno provode 12 sati sedmično grajući, dok osmogodišnjaci to rade 10 sati. Tradicija sjedenja i gledanja televizije sve se više porodičnim i društvenim igrama.

  3. Prirodna trudnoća bez ultrazvuka, lijekova protiv bolova i minimalni ljekarski pregledi. Ipak, ljekari se boje i upozoravaju na rizik ovakvih trudnoća.

  4. Kako bi se uklonile stigme oko mjesečnice, roditelji u SAD-u slave prve mjesečnice svojih kćeri na crvenim, tematskim zabavama.

  5. Potiče se da majke koje rade, na poslu s drugim majkama, dijele probleme o svom roditeljstvu i zajedno pronalaze rješenja za probleme.

 • 6. Mijenjanje plastičnih igračaka drvenima, ali i izbjegavanje pelena i odjeće koja sadrži plastiku. To može biti veoma skupo.

  7. Nekada je briga o sebi bila glavni wellness trend, a sada se populariziralo pravilo 20. To znači da svaki dan, roditelj odvoji 20 minuta da sasluša i posveti se svakom djetetu pojedinačno. Tako se porodica zbližava.

  8. Zbog poroda, majke odlaze psihologu i s njim prolaze sve traume o tom događaju. Razgovore obavljaju prije i poslije poroda.

  9. Majke rade dnevni plan prema satima. Tačno je određeno kada se pere veš, kada suđe i kada se pravi ručak. Neki tvrde da je tada organizacija lakša.

  10. Anti-natalitetni pokret krenuo je kada su Harry i Meghan izjavili da će stati na drugom djetetu jer smatraju da će tako spasiti planetu. Mnogi roditelji počeli su slijediti njihov primjer. (24sata.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje