Nedjelja, 25. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Deset načina da se u samo dvije minute osjećate bolje

sretna veza
Preuzmite sliku

Iako se nekada čini da je potrebno čudo da vratimo izgubljenu energiju dovoljno je samo malo truda i znanja. Evo kako.

sretna veza

Masirajte područje između obrva

Stimuliranje, točnije masiranje područja između obrva pomaže opuštanju i rješavanju glavobolje. Izmasirajte to područje kažiprstom jednom ili dva puta na dan po minutu i to u mirnom okruženju.

Pospremite krevet

Grinje i bubice vole se zavući u vaš krevet baš kao i vi, stoga je najbolje da ga pospremite i zadržite alergene dalje od vašeg jastuka.

Poigrajte se s psom

Studije pokazuju i da kratka igra s psom smanjuje tlak i razine kortizola, dok ujedno povećava razinu oksitocina od kojeg se osjećate bolje.

Masirajte stopala

Dovoljno je i da nekoliko minuta masirate rukama svoja stopala da smanjite stres i unaprijedite svoje zdravlje.

Budite zahvalni

Stručnjaci ističu i kako je zahvalnost jedna od najboljih emocija za zdravlje. Studije su pokazale kako stav zahvalnosti pomaže za bolji san kao i kod motivacije pri poslu. Savjetuje se da svaku večer prije spavanja napišete pet stvari na kojima ste zahvalni.

Opustite vrat

Dajte si vremena da opustite i istegnete vrat. Dosta napetosti se skuplja u tom području, a istezanjem možete opustiti i psihički i fizički stres.

Nasmijte se

Osim što ćete s osmijehom na licu izgledati ljepše, on može i instant poboljšati vaše raspoloženje i imati pozitivan utjecaj na vaše okruženje.

Napravite svoj zeleni kutak

Studije su pokazale kako kućne biljke smanjuju stres, iritaciju očiju, povećavaju koncentraciju, produktivnost i motivaciju na poslu.

Skačite

Umjesto da posegnete za nekim energetskim pićem barem 15 sekundi skakutajte što će vam prirodno dignuti razinu energije.

Vježbajte disanje

Jednostavna vježba koja može trajati minutu pomaže da vratite smirenost. Legnite na leđa na prostirku i jednostavno kroz nos duboko udišite i izdišite. Budite svjesni svog disanja i probajte ne misliti na ništa drugo, piše huffingtonpost.com.

Magazin.hr / Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: