Nedjelja, 25. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Deset lekcija kojima nas uči prva godina braka

Preuzmite sliku

Prva je godina i dobra, i loša, i zabavna, i neobična, i dosadna, i tužna, i luckasta, i normalna… a između ostalog je i poučna…

1. Neobičan je osjećaj da vas neko zove svojom ženom.

A jednako je neobično i vama nekoga zvati svojim mužem. Koliko ćete samo raznih formulara upropastiti krenući ispisivati staro prezime… Ali naviknut ćete se s vremenom!

2. Bit ćete odvratno prirodni jedno pred drugim.

Ispuštat ćete vjetrove jedno pred drugim, ići u toalet otvorenih vrata, on će se brijati dok se vi tuširate. Shvatit će da se ponekad dogodi da prođu dva dana da se ne istuširate i da ste ponekad toliko umorni da nemate snage oprati zube prije spavanja. I svejedno će vas voljeti.

3. Zajedničke finansije poprilično su nezgodne za shvatiti.

Znamo da u teoriji zvuči jednostavno, no uskladiti treba ciljeve koje imate, razlike u tome koliko trošite i naravno, koliko zarađujete. Puno puta će vam pasti na pamet da potražite savjet stručnjaka i to nije nimalo loša ideja, piše cosmopolitan.hr.

4. Savjetovanje za parove nije uopšte loša ideja.

Učenje zdrave komunikacije tokom koje ćete jedno prema drugome biti dragi i puni poštovanja mnogo je lakše savladati sada dok je sve idealno nego jednom kada stvari krenu po zlu. Naučite li sve trikove odmah, od njih možete samo imati koristi.

5. Sve ćete češće razgovarati o djeci.

Hoćete li ih imati ili ne? Hoćete li ih imati ove godine, ili iduće, ili one iza toga? Koliko ćete ih imati? Kako će se zvati? Odluke, odluke…

6. Barem ćete jednom sedmično sebi reći: ‘Je*ote, pa ja sam udata žena!’

Možda ne tim istim riječima, ali poanta je da ćete se povremeno osvijestiti, prilikom čega ćete ponekad osjetiti leptiriće i uzbuđenost, a ponekad laganu paniku. Ponekad oboje istovremeno.

7. Svima ćete pokazivati fotografije s vjenčanja.

Jer je to bilo stvarno divno vjenčanje i bila bi šteta da ga netko ne doživi iz vaše perspektive. Uostalom, niste fotografa masno platili bez ikakvog razloga.

8. Pitat ćete se jeste li donijeli ispravnu odluku. 

Bez obzira kako vam život izlgedao i koliko njime bili (ne)sretni, razmišljat ćete kako bi sve izgledalo da ste odlučili drugačije. To ne možete znati, ali vjerovatno ste odlučili ispravno!

9. Roditelji vašeg supruga počet će vas nervirati iz istih razloga iz kojih nerviraju i njega, baš kao i vaši roditelji njega.

S druge strane, dodatno ćete se s njima zbližiti.

10. Shvatit ćete da je najvažnije da volite i poštujete jedno drugo.

Neki imaju tu sreću da to znaju i prije braka, no važno je da svi to naučimo, prije ili kasnije. Naravno, bolje čim prije. Ljubav, tolerancija, razumijevanje, poštovanje – i nemate brige!  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,