Subota, 30. Septembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Četiri ključne granice koje trebate postaviti kada su u pitanju roditelji vašeg partnera

Preuzmite sliku

Kada se vjenčate, najteži odnos u kojem ćete se morati naučiti snalaziti možda neće biti onaj između vas i vašeg supružnika, piše Best Life 

To bi zapravo moglo biti između vas i roditelja vašeg partnera. Mogu biti brutalno prepotentni do gotovo nepostojeći. Terapeuti su došli do uvida gdje je prikladno, pa čak i potrebno podvući crtu.

Ali bez obzira na to slažete li se ili ne, bitno je imati neke granice, prenosi Tuzlanski.ba

1 Dajte im do znanja šta je, a šta nije u redu kada su u posjeti kod vas

Vama i vašem supružniku potrebno je da imate lični prostor. Sanam Hafeez, kaže da je ključno da vaša tazbina to poštuje kako bi vaša veza ostala zdrava.

Imajući to na umu, morate im dati do znanja što smatrate u redu kada je riječ o posjetima, jer mnogi ljudi imaju različite perspektive.

 • 2 Budite jasni u pogledu svojih ograničenja uz stalnu komunikaciju

  Jennifer Kelman, LCSW, porodična terapeutkinja koja radi s JustAnswerom, kaže da je također važno ograničiti telefonske pozive od tazbine. To bi trebalo uključivati ​​jasno navođenje kada i koliko često su ti pozivi prihvatljivi.

  “Bez ove granice, roditelji vašeg supružnika mogu zvati nekoliko puta dnevno i u neprikladno vrijeme. “Možete dati svom supružniku do znanja da, iako ih voli, svakodnevni poziv ili stalne poruke oduzimaju vrijeme u vašoj vezi.”

 • 3 Nemojte dopustiti da budu uključeni u probleme između vas i vašeg supružnika

  Roditelji vašeg partnera ne trebaju sudjelovati u vašim svađama posebno zato što će vjerovatno biti pristrani prema vlastitom djetetu. Ako ustanovite da se pokušavaju uplesti u probleme između vas dvoje, ne smijete to dopustiti.

  “Ova je granica presudna i ključna za rano postavljanje jer će je biti teško vratiti na početak”

 • 4 Budite čvrsti u pogledu svojih finansijskih granica

  “Novčana pitanja često mogu izazvati napetost”, kaže Hafeez. “Razgovarajte o temama kao što su zajmovi, finansijska potpora ili sudjelovanje u velikim finansijskim odlukama. Budite transparentni u pogledu svojih očekivanja i ograničenja te postavite granice koje su u skladu s vašim finansijskim ciljevima i vrijednostima.”

  To također uključuje uspostavljanje granice oko toga koje poklone prihvatate, dodaje Kelman.

  “Svekar i svekrva će davati novac, putovanja, kuće, ali svi ovi pokloni mogu imati neku pozadinu koja vam se i ne bi svidjela”, objašnjava ona. Na primjer, ako kupe kuću za vas i vašeg supružnika, mogli bi pokušati učiniti da se osjećate kao da ste obavezni svaki odmor provesti s njima zbog toga.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , , ,