Nedjelja, 25. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

All inclusive? Dodatni troškovi u resortima na koje se treba dobro pripremiti

Preuzmite sliku

All inclusive resorti sinonim su za maksimalno udoban odmor. Bilo da se odlučite posjetiti Meksiko ili Karibe, resort vam nudi sve obroke u danu i širok izbor alkoholnih i bezalkoholnih pića kao i ponudu sportova poput kajakinga i ronjenja, ali i druge aktivnosti poput joge i plesa.

Iako zvuči idealno, postoje neke stvari koje svakako nastojte izbjeći.

1. Nije uvijek sve uključeno u cijenu

Kako ime kaže, većina stvari bit će uključena u cijenu ali očekujte da se neke stvari ipak posebno plaćaju. Najčešće su to masaže ili aktivnosti poput golfa, a često ćete morati dodatno platiti i neka posebno skupa vina ili hranu poput jastoga. Večera uz svijeće na plaži rijetko je uključena u osnovnu cijenu, a često ćete morati dodatno platiti kurs ronjenja.

Prije rezervisanja odmora iz snova samo dobro proučite šta je uključeno a šta ne kako se ne biste neugodno iznenadili na licu mjesta.

 • 2. Ponesite gotovinu za bakšiš

  U nekim resortima postoji politika „bez bakšiša“ ali u mnogima je uobičajeno ostaviti bakšiš spremačicama, konobarima i ostalom osoblju koje vam je na usluzi 24 sata dnevno. Preporučujemo da istražite kakvi su običaji u resortu koji ste odabrali kako biste bili pripremljeni na sve.

  3. Pripremite se na prezentacije o popustima

  Nerijetko ćete odmah po dolasku u resort biti pozvani na ručak ili večeru koji uključuje prezentaciju s raznim popustima i VIP članstvima. Ukoliko vas takve stvari zanimaju, u tome nema ništa loše. Već samo slušanje prezentacije često sa sobom donosi neke sitne pogodnosti ili darove, a članstvo u nekom od „klubova za popust“ na godišnjoj bazi nudi brojne druge pogodnosti.

  Budite samo spremni na to da prodavači znaju biti izrazito uporni u namjeri da vam prodaju ono što su naumili, a i razmislite unaprijed želite li potrošiti sat vremena svog odmora na ovaj način.

 • 4. Isprobajte sve što se nudi

  Svoj odmor prvenstveno trebate provesti tačno onako kako želite i ako odlučite cijeli odmor provesti na istom mjestu kraj bazena ispijajući svoje omiljeno piće, to je sasvim u redu. Međutim, ponekad se isplati riskirati i isprobati stvari koje dosad niste bilo da se radi o tečaju ronjenja, nekoj novoj egzotičnoj hrani ili izletu na mjesto na kojem još niste bili. Budite otvoreni za nove izazove, na kraju bi vam moglo biti drago.

  5. Nemojte pretjerivati s pakovanjem

  Svi smo često skloni prekrcavanju kofera i pakovanju odjeće „za nikad ne znaš“. Na kraju se nerijetko vratimo kući i shvatimo da smo obukli samo pola od ponesenog a zatvaranje i nošenje kofera oduzeli su nam previše muke i vremena.

  Pakovanje „taman“ vještina je koja se stiče s godinama i iskustvom ali imajte je na umu kada se krenete pakovati za sljedeće divno putovanje. (punkufer.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,