Utorak, 7. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

4 razloga zašto ne bismo trebali izbjegavati hljeb

Preuzmite sliku

Kada je riječ o mršavljenju i zdravoj prehrani hljeb se smatra najgorim neprijateljem vašeg tijela, no kampanja pod nazivom ‘The Slice of Life’ (kriška života) objašnjava kako je takvo mišljenje u potpunosti pogrešno

Većina ljudi hljeb povezuje isključivo s ugljikohidratima od kojih se debljamo, no ova vrlo stara i ukusna namirnica zapravo je puno vrijednija i zdravija nego što se misli.

No prije nego vam opišemo sve blagodati hljeba važno je razlučiti kako nije svaki proizvod kvalitetan i zdrav. To se prije svega odnosi na bijeli hljeb kao i onaj prepun aditiva koji možemo pronaći u slobodnoj prodaji.

Kada govorimo o zdravom i finom hljebu opisujemo pekarski proizvod napravljen od cjelovitog pšeničnog i raženog brašna te onaj obogaćen raznim žitaricama i dobrim masnoćama poput maslinovog ulja. Takav su hljeb pekle naše bake.

Cjelovita, neprerađena žitarica predstavlja žitaricu, sa svim svojim dijelovima, što uključuje ljusku, endosperm i klicu. Dodatkom soli, jaja, sjemenki, meda, češnjaka, cimeta i sličnih sastojaka, obogaćuju se okusi i tekstura kruha te na taj način možete uživati u novom hljebu.

Blagodati hljeba:

1. Osim proteina, hljeb sadrži i velike količine minerala među kojima je kalcij koji kosti čini čvrstima i zdravima.

2. Hljeb sadrži i željezo koje daje energiju i popravlja krvnu sliku.

3. Integralni hljeb je prepun vitamina poput vitamina E te vitamina B skupine.

4. Hljeb je bogat i vlakanima koja su vrlo važna za normalan rad probavnog sistema. (zadovoljna.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,