Subota, 18. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

TK: Sufinansiranje stručnog osposobljavanja pripadnika boračke populacije

Preuzmite sliku

U Ministarstvu za boračka pitanja Vlade TK danas je potpisan Sporazum o realizaciji desetog programa sufinansiranja obavljanja stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa boraca i članova njihovih porodica sa Službom za zapošljavanje TK.

Riječ je o realizaciji Programa korištenja sredstava za realizaciju dopunskih prava i ostalih izdvajanja sa kriterijima za raspodjelu korisnicima boračko-invalidske zaštite u 2021. godini.

– Vlada Tuzlanskog kantona i resorno ministarstvo su realizujući dopunska prava boraca i članova njihovih porodica izdvojili sredstva u iznosu od 600 hiljada KM za finansiranje volontiranja pripravnika sa visokom stručnom spremom. Ono što je bitno naglasiti je da bruto sredstva koja će biti dodjeljivana po jednom pripravniku su oko 340 KM. Od toga će 250 KM dobiti pripravnik, a 90 KM će biti uplaćeno kao doprinosi na ta sredstva – izjavio je ministar za boračka pitanja Fedahija Ahmetović.

Danas će biti objavljena i preliminarna lista budućih pripravnika na kojoj su prijavljena 134 kandidata, a od danas će teći i žalbeni rok od osam dana.

– Služba za zapošljavanje TK će u narednom periodu stajati na raspolaganju kako Vladi TK, tako i nevladinim organizacijama za provođenje ovakvih i sličnih programa, a sa ciljem smanjivanja nezaposlenosti. Mi ćemo u narednom periodu objaviti javni poziv za poslodavce koji iz godine u godinu iskazuju veliki interes i zaista nedostaje kandidata koji bi bili angažovani kod poslodavaca na području TK – izjavio je Miralem Softić, rukovodilac sektora za posredovanje u zapošljavanju.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje