Utorak, 3. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Svjetski dan borbe protiv AIDS-a: Oboljeli žive u strahu od reakcije okoline

Preuzmite sliku

Zaraženi HIV-om u BiH žive veoma teško i u konstantnom su strahu da će doći vrijeme kada im neće biti dostupni lijekovi od kojih im zavise životi, te da će neko njihovu tajnu otkriti, ističe psiholog Dalibor Miholjčić, koji je više godina radio s osobama koje žive s HIV-om.

“Ako bi se otkrila njihova životna tajna, ostali bi bez posla, porodice i prijatelja. Ideja da njihov HIV status bude otkriven socijalnom okruženju izaziva najveći strah”, istakao je Miholjčić.

Prema njegovim riječima, važna posljedica stigme i diskriminacije jeste i efikasnost preventivnih programa.

“Ljudi se plaše otići na testiranje, najviše zbog reakcije njihove okoline na mogući pozitivni rezultat, a rano otkrivanje virusa je zapravo od nasušne važnosti za ozdravljenje”, pojašnjava Miholjčić.

Napominje da ove osobe dok su u redovnom tretmanu infektologa i primaju terapiju mogu živjeti normalnim životom, te po druge ljude nisu opasni ni na koji način.

Naglašava da su oboljeli na meti predrasuda, koje se najviše ogledaju u oduzimanju osnovnih ljudskih prava, prava na liječenje, obrazovanje i rad.

“Mnogi od njih su u veoma teškoj ekonomskoj situaciji, a ovom su bolešću često pogođene cijele porodice, tako da je spektar potreba kod njih puno veći, od higijenskih pa sve do prehrambenih”, navodi Miholjčić.

Često su osobama koje žive s HIV-om nedostupni neophodna njega i liječenje, a nailaze i na diskriminaciju od osoba koje bi trebalo najviše da im pomognu, od samih zdravstvenih radnika i drugih u sistemu pomoći, pišu Nezavisne.

“Zamislite samo koliko je težak odlazak nekoga ko živi s HIV-om kod zubara? Izvijestiti stomatologa o bolesti i rizikovati da se otkrije vaš status i da se odbije dati usluga ili ne otkriti HIV status i nadati se da će sve proći uredno – vječni je rizik mnogih. Veoma je važno da se na ove ljude gleda kao i na bilo koje druge koji su bolesni i kojima treba pomoći”, priča ovaj psiholog.

Kako navode iz Instituta za javno zdravstvo RS, dosad je registrovano ukupno 113 osoba oboljelih od HIV-a i AIDS-a, dok je u toku ove godine prijavljeno šest novih slučajeva.

Trenutno se na Klinici za infektivne bolesti UKC RS liječe 54 osobe, koje žive s HIV-om i AIDS-om.

Od posljedica AIDS-a dosada je umrlo 20 osoba.

Kada je u pitanju FBiH, dosad je registrovana 201 osoba s HIV-om, 47 oboljelih je umrlo, dok je ove godine registrovano pet novooboljelih.

Prema načinu prenosa u ukupnom broju slučajeva, dominantan način zaraze bio je nezaštićeni polni odnos, i to homoseksualni, a većina oboljelih su muškarci.

Kao i prethodnih godina, širom BiH će biti obilježen 1. decembar, Svjetski dan borbe protiv AIDS-a, isticanjem znaka crvene trake i sprovođenjem programa i aktivnosti u vezi s nadzorom i prevencijom HIV-a i AIDS-a.

Prema saopštenju iz Ministarstva civilnih poslova BiH od 2016. godine BiH više ne spada u kategoriju zemalja koje mogu aplicirati za grantove Globalnog fonda, te je na institucijama u Federaciji, Republici Srpskoj i Brčko distriktu odgovornost da u skladu sa mogućnostima i potrebama mobilišu sredstava i implementiraju ključne aktivnosti identifikovane Planom tranzicije za nastavak prevencije, liječenja i njege HIV-a i AIDS-a, kako bi se niska stopa novih HIV infekcija zadržala na dosadašnjem nivou.

Danas besplatno testiranje

Savjetovalište za dobrovoljno, povjerljivo i besplatno savjetovanje i testiranje na HIV i virus C hepatitisa Klinike za zarazne bolesti UKC Tuzla, organizirat će tradicionalno, cjelodnevno, dvadesetčetvoročasovno, besplatno, anonimno savjetovanje i testiranje na HIV i hepatitise.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje