Srijeda, 4. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Skupštini TK upućena inicijativa za detaljno regulisanje konzumacije nargila

Preuzmite sliku

Zastupnice Naše stranke u Skupštini Tuzlanskog kantona, Amra Nadarević Vodenčarević i Mirela Trepanić-Grbešić uputile su inicijativu za detaljno regulisanje konzumacije nargila.

Inicijativa predviđa izmjenu i dopunu Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti tako da se zabrani posluživanje nargila u ugostiteljskim objektima osobama mlađim od 18 godina.

Uvodi se i obaveza isticanja oznaka o zabrani posluživanja osobama mlađim od 18 godina, ali i obaveza isticanja sadržaja i porijekla duhana koji se zagrijava sagorijevanjem uglja na vidnim mjestima unutar ugostiteljskih objekata, kao i obaveza isticanja informacija o visokim koncentracijama karbon monoksida, metala i kancerogenih materija, koje se oslobađaju sagorijevanjem uglja.

  • ”Zaštita zdravlja mladih glavni je razlog za podnošenje ove inicijative. Zabrinjava činjenica da su korisnici nargila često mladi ljudi, učenici osnovnih i srednjih škola. Mladima je nargila postala način zabave, no sigurni smo da većina ne znaju šta je to nargila i kakve opasnosti nosi sa sobom. Krajnji rezultat dugotrajne upotrebe nargile može biti hronični bronhitis ili ponavljane upale pluća uz neminovni gubitak imuniteta, što je odlična “podloga” za različite mikroorganizme, a posebno bacil tuberkuloze. Dodatno, izmjene i dopune Zakona predviđaju i zabranu posluživanja nargila na udaljenosti manjoj od 100 metara od osnovnih i srednjih škola, što će otežati doticaj mladih s nargilom, što bi trebalo umanjiti i konzumaciju”, poručila je zastupnica Amra Nadarević Vodenčarević.

    Inicijativu su podržali klubovi parlamentarne većine – Naša stranka, SDP, PDA, SBB, SBiH. Klubovi SDA, DF-a i SDBiH nisu podržali inicijativu.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje