Utorak, 26. Maja 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

SDP BiH: Hitno ukinuti mjeru par-nepar i sazvati vanrednu sjednicu Skupštine Kantona Sarajevo

Građanke i građani Kantona Sarajevo se posebno u zimskim mjesecima suočavaju sa enormnim zagađenjem zraka i cjelokupne životne sredine, što je posljedica nedostatka bilo kakve vizije razvoja Kantona Sarajevo, pogotovo u oblasti ekologije i zaštite zdravlja ljudi, a koju bi kantonalna Vlada morala imati.


Vlada Kantona Sarajevo toleriše bespravnu gradnju, zagađenje zraka, vode i tla, ignoriše očajno stanje infrastrukture i u tim okolnostima donosi nerazumne, parcijalne i improvizirane mjere, poput zabrane saobraćaja vozilima po sistemu „par-nepar“.

Da li je moguće da prilikom donošenja ovakve odluke niko u Vladi Kantona nije pogledao u kalendar čime je naše građane koji slave Božić, doveo u situaciju da ne mogu proslaviti svoj praznik sa svojim najdražima?! Ili ih jednostavno nije bilo briga?

Posebno je apsurdno što se ovakva krupna mjera donosi paušalno, bez bilo kakve analize o tome u kojoj mjeri osobna vozila doprinose zagađenju zraka. Za Vladu Kantona Sarajevo izgleda je ključni faktor zagađenja parni ili neparni broj registarskih tablica, a ne stanje i starost vozila u Kantonu, pa se pogonski motori koji zadovoljavaju ekološke norme i oni ispod norme Euro3 stavljaju u isti koš.

Za Vladu Kantona Sarajevo izgleda nije problem ni to što građani Kantona nemaju pristup ekološki prihvatljim energentima po razumnim cijenama, pa ih nastavlja pljačkati neprimjerenim cijenama plina i električne energije, što doprinosi povećanom korištenju uglja loše kvalitete, mazuta itd.

Zato je Vlada Kantona Sarajevo dužna građanima Sarajeva pojasniti da li su kantonalne inspekcije u toku ljeta i jeseni spriječile prodaju uglja loše kvalitete na teritoriji kantona, zbog čega nisu subvencionisanjem ekoloških energenata u sistemima grijanja spriječili kontinuirano trovanje građana, a naročito najosjetljivijih kategorija, djece i starih? Zbog čega u danima najvećeg zagađenja nije osiguran besplatan prevoz na naše planine za ove kategorije društva?

Vlada Kantona je dužna objasniti zbog čega nije blagvremeno informisala javnost o pripremi ove odluke, kako bi se i građani i privredni subjekti mogli na vrijeme pripremiti i izbjeći ekonomske štete koje su ovom odlukom nanesene.

Stoga, tražimo od Vlade Kantona Sarajevo da se ova nerazumna odluka stavi van snage i hitno sazove Skupština Kantona koja bi donijela obuhvatnije i razumnije odluke na temelju preporuka stručnjaka, a ne nekoliko nekompetentnih pojedinaca iz Vlade Kantona Sarajevo, saopćio je SDP BiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje