Srijeda, 30. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Samo jedna država ispred BiH: Forbes objavio ko ima najveću dijasporu u svijetu

Preuzmite sliku

Da građani Bosne i Hercegovine, mahom mladi, napuštaju svoju zemlju je već poznata činjenica. Iako naše državne institucije nemaju egzaktne podatke koliko ljudi je otišlo iz BiH proteklih godina, pretpostavlja se da je riječ o više desetina hiljada ljudi. Forbes je objavio statistiku rangiranja zemalja svijeta koje imaju najveću dijasporu.

Bosna i Hercegovina zauzela je visoko drugo mjesto od ukupno 151 zemlje.

“Bosna i Hercegovina koja je proglasila nezavisnost 1991. godine tokom raspada komunističke Jugoslavije i nakon toga doživjela krvavi rat, 2020. godine imala je 34 posto stanovništva koje je živjelo u inostranstvu”, navodi Forbes.

 • Prema podacima iz 2021. godine, BiH je za deset godina napustilo 200.000 građana.

  Na prvom mjestu je Gvajana, na trećem Albanija.

  Za Albaniju ističu kako je, nakon 40 godina komunizma i međunarodne izolacije, građanski rat i ozbiljno loše upravljanje finansijama držalo tu zemlju u teškom stanju 1990-ih. Danas, navodi Forbes, skoro trećina stanovništva živi u inostranstvu.

  “Zemlje koje su trenutno ili su nedavno bile upletene u rat i sukobe također se značajno pojavljuju na listi. Sirija, nacija od oko 28 miliona domorodaca, sada ima osam miliona njih – ili oko 30% – koji žive u inostranstvu. Južni Sudan, gdje je građanski rat zvanično završio 2020., ima udio dijaspore od 21%”, navodi Forbes i dodaje da najveći dijasporu ima Palestinu. Čak 45 posto Palestinaca je rođeno u inostranstvu.

  Najmalobrojniju dijasporu imaju SAD koje se nalaze na 151. mjestu sa 1% dijaspore.

  Potpuna lista još nije objavljena.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: ,