Nedjelja, 5. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Ruža po ruža, buket: Koliko TikTokeri zarađuju od giftova?

Preuzmite sliku

I staro i mlado, i staro i mlado, svi, svi, svi u cirkus Colorado, stihovi su iz pjesme Nervoznog poštara koji u jednom od svojih mnogobrojnih hitova opisuju radost malog dječaka kojeg strina vodi u cirkus.

Cirkusa više nema, a pitanje je da li bi djeci bio zanimljiv i da se razapne neki veliki šator tu u sarajevskom polju?
Cirkus se preselio na internet. Naročito na TikTok. Tamo ima svega, od onih koji sadržaj prave profesionalno, influensera i content creatora do bivših kriminalaca koji su svoje ratove preselili na društvenuz mrežu koja je svojom popularnošću u prošlost poslala nekada nedodirljive Instagram i Facebook.

TikToK je napravio koncept u kojem oni koji svojom pojavom prave veliku gledanost mogu zaraditi dosta novaca. Zato i ne čudi što je tamo pohrlilo i staro i mlado, kao nekada u Cirkus.

 • Ulaznice se danas plaćaju drugačije. Oni koji gledaju TikTok cirkus učesnike mogu nagrađivati različitim poklonima. U duelima u kojima se najčešće svađaju ili raspravljaju TikTok likovi pobjednik je onaj koji giftova i glasova publike dobije više. Različiti pokloni imaju svoju vrijednost, a najskuplji je prema dostupnim informacijama animirani lav.

  Kada gledatelj cirkusa, pošalje poklon TikTokeru, a na ekranu urlikne lav, to znači da je onome za koga navija poslao oko 400 američkih dolara. Najefitniji poklon je ruža, koja vrijedi jedan TikTok coin, 1000 tih novčića vrijedi nešto jače od 13 dolara. Ruža po ruža, buket.

 • Nije dugo trebalo da takav poticaj na tu društvenu mrežu dovede veliki broj sumnivih likova koji koriste naivne gledatelje. Neki od “kreatora” u BiH od poklona na TikToku zarade i desetine hiljada KM. Charli D’Amelio jedna od najpoznatijih TikTokerki na svijetu u 2021. godini zaradila je 17.5 miliona dolara.

  Jedan od najpoznatijih TikTokera u BiH je mladi Mirsad Kadić koji je svojim humorističnim videima sakupio 654 hiljade pratitelja.

  @mirsad.kadic Uvijek ! 🤣 #fyp #foryou #foryoupage #balkan ♬ original sound – mirsad.kadic

  Najveću medijsku pažnju do sada su svojom pojavom na TikToku izazvao je Mirza Hatić koji je odmah po izlasku iz zatvora otvorio svoj nalog i ušao u virtuelni sukob sa srpskim kriminalcem Kristijanom Golubovićem. TikToka i Amir Pašić Faćo, nekada jedan od “najaktivnijih” članova sarajevske krimi scene koji je sarađivao sa Ramizom Delalićem.

  @mirzahaticofficial #bosna🇧🇦 #hrvatska🇭🇷 #makedonija🇲🇰 #srbija #balkan #slovenija🇸🇮 ♬ original sound – Mirza Hatic

  @amirfacopasic♬ Rollin’ (feat. Burna Boy) – MIST

  Tamo je i Šejla Turković, supruga Zijada Turkovića čovjeka kome je izrečena najveća presuda za organizovani kriminal u BiH. Tamo se natenane prepričavaju priče iz kriminalnoh života, psuju protivnici i vode ti virtualni ratovi koji očito donose dosta novaca.

  @sejlaturkovic435 OVO JE JEDINI PRAVI PROFIL!!! #fyp #foryoupage #foryou ♬ original sound – sejlaturkovic435

  Zabrinjavajuća je činjenica da TikTok koriste uglavnom mlađi. Na svakom trećem videu naletiće na njima neprimjeren sadržaj, kontrola je nemoguća, a epidemija “tiktokerstva” već je poharala svijet, pa i BiH.

  Čuvajte svoju djecu. Isto kao što ih učite da kada pogledaju lijevo i desno prilikom prelaska ulice danas ih morate naučiti gdje da gledaju kada u svojoj ruci imaju pametni telefon. (N1)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , ,