Ponedjeljak, 25. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Odlični rezultati testiranja lijekova: Ebola bi uskoro mogla biti izlječiva

Preuzmite sliku

Ebola bi uskoro mogla biti izlječiva bolest jer su rezultati testiranja lijekova pokazali značajno poboljšane stope preživljavanja, piše BBC.

Liječnici su na pacijentima u Demokratskoj Republici Kongo, gdje se i pojavila velika epidemija ove virusne bolesti, testirali četiri vrste lijeka, a pokazalo se da više od 90% zaraženih ljudi može preživjeti ako se u ranoj fazi bolesti liječi najučinkovitijima od četiri ispitana medikamenta.

Zdravstveni službenici navode kako će ovim novim lijekovima početi liječiti sve oboljele od te bolesti u DR Kongo.

Testiranje lijekova sponzorirao je američki Nacionalni institut za alergije i zarazne bolesti (NIAID) iz kojeg su saopštili kako su ovi rezultati “vrlo dobra vijest” za borbu protiv ebole.

Napadaju virus ebole antitijelima

Medikamenti REGN-EB3 i mAb114 djeluju tako što napadaju virus ebole antitijelima, neutralizirajući time njegov utjecaj na ljudske stanice.

“Radi se o prvim lijekovima koji su u naučno utemeljenom istraživanju jasno pokazali značajno smanjenje smrtnosti kod pacijenata zaraženih ebolom“, rekao je dr. Anthony Fauci, direktor NIAID-a.

Naučnici su tokom ispitivanja odustali od druga dva tretmana, ZMappa i Remdesivira, jer je uočeno da su manje učinkoviti.

Epidemija ebole u Kongu

Najnovija epidemija ebole na istoku DR Kongo počela je u augustu prošle godine i najveća je od 10 njih koje su pogodile tu zemlju od 1976. godine, kada je virus prvi put otkriven.

Najgora epidemija te virusne bolesti trajala je od 2014. – 2016. godine, a pogodila je zapadnu Afriku, odnosno pretežito Gvineju, Liberiju i Sijera Leone. Tada je oboljelo oko 28.616 ljudi, a umrlo ih je oko 11.310.

Simptomi

Ebola, odnosno krvareća ili hemoragijska groznica, bolest je uzrokovana zarazom ebola virusom. Inkubacija traje između dva dana do tri sedmice.

Simptomi bolesti su: groznica, bolovi u mišićima, glavobolja, grlobolja, kasnije slijede povraćanje, proljev i osip. Ebola uzrokuje smanjivanje rada bubrega i jetre, a slijede vanjska i unutrašnja krvarenja.  (Index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje