Utorak, 10. Decembar 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Odlični rezultati testiranja lijekova: Ebola bi uskoro mogla biti izlječiva

Ebola bi uskoro mogla biti izlječiva bolest jer su rezultati testiranja lijekova pokazali značajno poboljšane stope preživljavanja, piše BBC.

Liječnici su na pacijentima u Demokratskoj Republici Kongo, gdje se i pojavila velika epidemija ove virusne bolesti, testirali četiri vrste lijeka, a pokazalo se da više od 90% zaraženih ljudi može preživjeti ako se u ranoj fazi bolesti liječi najučinkovitijima od četiri ispitana medikamenta.

Zdravstveni službenici navode kako će ovim novim lijekovima početi liječiti sve oboljele od te bolesti u DR Kongo.

Testiranje lijekova sponzorirao je američki Nacionalni institut za alergije i zarazne bolesti (NIAID) iz kojeg su saopštili kako su ovi rezultati “vrlo dobra vijest” za borbu protiv ebole.

Napadaju virus ebole antitijelima

Medikamenti REGN-EB3 i mAb114 djeluju tako što napadaju virus ebole antitijelima, neutralizirajući time njegov utjecaj na ljudske stanice.

“Radi se o prvim lijekovima koji su u naučno utemeljenom istraživanju jasno pokazali značajno smanjenje smrtnosti kod pacijenata zaraženih ebolom“, rekao je dr. Anthony Fauci, direktor NIAID-a.

Naučnici su tokom ispitivanja odustali od druga dva tretmana, ZMappa i Remdesivira, jer je uočeno da su manje učinkoviti.

Epidemija ebole u Kongu

Najnovija epidemija ebole na istoku DR Kongo počela je u augustu prošle godine i najveća je od 10 njih koje su pogodile tu zemlju od 1976. godine, kada je virus prvi put otkriven.

Najgora epidemija te virusne bolesti trajala je od 2014. – 2016. godine, a pogodila je zapadnu Afriku, odnosno pretežito Gvineju, Liberiju i Sijera Leone. Tada je oboljelo oko 28.616 ljudi, a umrlo ih je oko 11.310.

Simptomi

Ebola, odnosno krvareća ili hemoragijska groznica, bolest je uzrokovana zarazom ebola virusom. Inkubacija traje između dva dana do tri sedmice.

Simptomi bolesti su: groznica, bolovi u mišićima, glavobolja, grlobolja, kasnije slijede povraćanje, proljev i osip. Ebola uzrokuje smanjivanje rada bubrega i jetre, a slijede vanjska i unutrašnja krvarenja.  (Index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje