Četvrtak, 29. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Obrazovni sisitem u FBiH: Studentski krediti, besplatni vrtići, škole, pomoć roditeljima…

Preuzmite sliku

Uvođenje studentskih kredita, besplatan produženi boravak za školarce, uspostava dvojnog sistema obrazovanja, usklađivanje upisne politike i tržišta rada… samo su neke od smjernica kojima se u idućih sedam godina planira kretati obrazovni sisitem u FBiH.

Modeli finansiranja

Kako se navodi u strategiji razvoja FBiH od 2021. do 2027., u čijem je posjedu Večernji list, cilj je unaprijediti kvalitetu obrazovanja. Kada je riječ o visokoškolskom obrazovanju, fokus mjere je na unapređenju studijskih programa usklađivanjem broja i profila studijskih programa s društvenim i privrednim potrebama, prilagođavanju sadržaja studijskih programa s jasno definiranim ishodima učenja i osiguranje povezanosti tržišta rada i visokog obrazovanja.

Potrebno je osigurati fleksibilnost obrazovnog sistema u prilagođavanju potrebama tržišta rada kroz fleksibilnost u ponudi predmeta i stalno praćenje potreba za radnom snagom.

– Nužno je razmotriti mogućnost promjene modela finansiranja studija i fakulteta tako da se fokus stavi na studentske kredite koje bi davale vlade kako bi osigurale zadržavanje diplomanata u zemlji – navodi se u spomenutom dokumentu koji je analiziran. Dodaje se i kako je važno osigurati potporu formiranju poduzetničke infrastrukture na visokoškolskim ustanovama, promociju koncepta tzv. poduzetničkog sveučilišta. Kada je riječ o srednjem obrazovanju, tu je također u idućih sedam godina naglasak stavljen na usklađivanje obrazovnog sistema s potrebama tržišta rada.

– Kroz obveznu saradnju s privredom treba usklađivati upisne politike s potrebama tržišta rada povećavajući udio praktičnih znanja i vještina, uspostaviti dvojni sistem obrazovanja i dokvalifikaciju nastavnoga kadra radi usklađenosti obrazovanja s potrebama tržišta rada. Potrebno je značajno povećati ulaganja u kontinuiran razvoj i obrazovanje nastavnog kadra kako bi bolje zadovoljio potrebe za obrazovanjem u digitalnom dobu – stoji u spomenutom dokumentu. Dalje se navodi kako je za realizaciju zacrtanih ciljeva nužno uvođenje informatike/STEM kao obveznog predmeta u osnovne škole u ranoj fazi i specijaliziranih IT/STEM odjela u srednje škole te odgovarajuće obuke za nastavni kadar.

Zalog za budućnost

U cilju što većeg obuhvata obrazovanjem, nužno je uvesti obvezno srednjoškolsko obrazovanje, za što je potrebno postupno osiguravati sredstva. Jedna od stavki je i predškolsko obrazovanje, gdje je cilj povećati obuhvat djece predškolskim obrazovanjem potpunom vaučerizacijom predškolskog sustava u FBiH, pri čemu bi trebalo izjednačiti privatni i javni sektor u toj oblasti.

– To bi potaklo razvijanje odgovarajuće mreže ustanova predškolskog odgoja, način osiguranja kapaciteta i dostupnosti prema lokalnim potrebama, uvođenje centara za boravak djece u okviru poduzeća, kreiranje usluga i servisa (servisi za odvođenje djece u školu i dovođenje iz nje, pružanje usluge roditeljima u vođenju kućanstva itd.).

Potrebno je omogućiti uključenje djece nezaposlenih roditelja u predškolski sistem posredstvom dodatnih vaučera i besplatnog/subvencioniranog sustava produženog boravka za učenike do četvrtog razreda osnovne škole kako bi roditelji lakše prolazili obuke i tražili posao – ističe se u ovom dokumentu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje