Petak, 30. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Objavljen snimak svjedočenja Sebije Izetbegović: “Ne sjećam se da sam konkretno razgovarala s premijerom”

Preuzmite sliku

Ne sjećam se da sam konkretno razgovarala s premijerom, koliko se sjećam nisam, ali razgovarala sam sa svakim živim, svojim komšijama, svojom frizerkom da su nam potrebni respiratori, kaže Izetbegović

U Sudu BiH danas je nastavljeno suđenje u aferi “Respiratori” u vezi sa nabavkom 100 respiratora vrijednih 10.530.000 KM, koje je za potrebe Federalne uprave Civilne zaštite iz Kine uvezla kompanija “Srebrena malina”, vlasništvo Fikreta Hodžića, piše Avaz.

Osim federalnog premijera Fadila Novalića, za spornu nabavku respiratora za potrebe Federacije BiH (FBiH) optuženi su i ministar finansija FBiH Jelka Milićević, suspendovani direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik preduzeća “Srebrena malina” Fikret Hodžić.

Svjedočila je Sebija Izetbegović, generalna direktorica KCUS-a. Na pitanje tužioca Džermina Pašića Izetbegović je kazala da nije konsultovana oko nabavke respiratora, te da su svi respiratori nabavljeni iz Kine u pogonu, kao i da se ne sjeća cijene za te aparate koje su bile definirana ugovorom.

Između ostalog Izetbegović je kazala da nije postupila po odluci Vlade FBiH o skraćenom postupku javne nabavke „jer joj nije bilo jasno objašnjenje Đenana Salčina na toj sjednici“.

Naša odluka je bila da u tom trenutku još možemo izdržati i da nije bilo potrebno da uđemo u taj proces koji nam je bio nejasan. U tom trenutku smo imali 112 respiratora u cijelom kliničkom centru – rekla je Izetbegović.

Vezano | Izetbegović: Respiratori koji su predmet optužnice danas su u upotrebi 

Tužilac ju je pitao sjeća li se detalja ugovora sa privrednim društvom “Kubikus”.

– Ne sjećam se detalja, mislim da je ta firma bila jedan od ponuđača – rekla je Izetbegović.

Dodala je da misli da se radilo o predmetu nabavke respiratora, te da nije razgovarala s premijerom Novalićem o nabavci respiratora.

– Ne sjećam se da sam konkretno razgovarala s premijerom, koliko se sjećam nisam, ali razgovarala sam sa svakim živim, svojim komšijama, svojom frizerkom da su nam potrebni respiratori – kazala je Izetbegović.

Tužilac Pašić je također u sudnici pokazao pokazao viber komunikaciju od 28. aprila 2020. koju Edita Kalajdžić šalje drugom svjedoku Hasanu Ganibegoviću:

“Seb. zove

loši respiratori

užas

u ogromnom smo problemu

ako je to tačno

a jeste garant”.

Da li ste sa Editom Kalajdžić razgovarali o kvalitetu respiratora, pitao je tužilac.

– Ovdje nema mog imena. Ja nisam kvalificirana da komentiram kvalitet respiratora. Ja sam komentirala u jednoj komunikaciji s Kalajdžić ono što sam vidjela na slici, različite brojeve – rekla je Izetbegović.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje