Utorak, 23. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kralj Belgije Philippe primio Denisa Bećirovića

Preuzmite sliku

Kralj Belgijanaca Philippe u audijenciju je primio predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića u okviru zvanične posjete Kraljevini Belgiji. Riječ je o prvom susretu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH s kraljem Filipom, koji je preuzeo prijestolje u julu 2013. godine – saopćeno je iz Bećirovićevog kabineta.

Tokom srdačnog razgovora u kraljevskoj palati u Briselu (Bruxelles), na samom početku Bećirović je izrazio zadovoljstvo što je do ove posjete došlo uoči  obilježavanja trideset godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Bosne i Hercegovine i Kraljevine Belgije, kao i četiri dana nakon Odluke Evropskog vijeća o otvaranja pregovora EU s BiH.

Ocijenjeno je da između dvije zemlje postoje odlični diplomatski i politički odnosi, koje odlikuju visok stepen razumijevanja i međusobnog uvažavanja. U tom kontekstu pozdravljena je odluka Kraljevine Belgije da otvori Ambasadu Kraljevine Belgije u Sarajevu, posebno u kontekstu važnih geostrateških dešavanja na evropskom kontinentu. Bećirović je istaknuo da će to doprinijeti dodatnom jačanju odnosa dvije zemlje na političkom i ekonomskom planu.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović rekao je da Bosna i Hercegovina izuzetno cijeni principijelnu podršku Kraljevine Belgije nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH. On se zahvalio kralju Filipu na podršci koju Kraljevina Belgija pruža Bosni i Hercegovini na putu ka evropskim i euroatlantskim integracijama, a što je potvrđeno i pozitivnom odlukom Evropskog vijeća o otvaranju pregovora EU s BiH.

Bećirović je istaknuo važnost belgijskog šestomjesečnog predsjedavanja Vijećem EU i zahvalio se na aktivnostima Kraljevine Belgije u prva tri mjeseca predsjedavanja.

Pozvao je kralja Filipa da ponovo posjeti BiH i naglasio da bi svim građanima i narodima u našoj zemlji bila čast da belgijskom kralju još jednom iskažu gostoprimstvo.

Kralj Filip je rekao da gaji posebne osjećaje prema Bosni i Hercegovini i da se s radošću prisjeća posjeta Sarajevu, Tuzli, Mostaru i Međugorju. Istakao je da s pažnjom prati dešavanja u BiH i cijelom regionu, te da podržava evropsku perspektivu Bosne i Hercegovine – navodi se u saopćenju.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje