Četvrtak, 22. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Iz Islamske zajednice odgovoraju: Može li se kurban ‘okrenuti’ na ražnju

Preuzmite sliku

Može li se kurban, nakon klanja, ispeći na ražnju, jedno je od pitanja koje su vjernici uputili Islamskoj zajednici u BiH.

U vrijeme pred Kurban bajram brojni vjernici supostavljali pitanja u vezi sa načinom odabira životinje namijenjene za žrtvovanje, načinom klanja, korištenjem kurbanskog mesa i slično.

U konkretnom slučaju otac, sin i amidžić sa svojim porodicama namjeravaju zajedno zaklati tri kurbana. Stoga su pitali IZ u BiH da li jedan od tri kurbana mogu “okrenuti” na ražnju, a druga dva podijeliti.

‘Način pripreme kurbanskog mesa za jelo nije striktno određen, pa nema smetnje da se čitav kurban ispeče. Međutim, kod pripreme kurbanskog mesa, kao i kod njegova konzumiranja, muslimanu je zabranjeno da koristi alkoholna pića, svinjsku mast isl.

S obzirom na to da je podjela kurbanskog mesa na tri dijela: 1/3 porodici, 1/3 siromašnima i potrebnima, 1/3 rodbini i komšijama, pohvalna a ne obavezujuća, to znači da podjela može biti i drugačija prema procjeni i izboru vlasnika kurbana. Shodno tome, načelno nema smetenje da te tri osobe zajednički sa svojim porodicama i prijateljima pojedu jedan kurban, a da ostala dva podijele. Ipak, preferiramo tradicionalni način trodjelne podjele svakog kurbana, zato što postupak koji se navodi u pitanju može biti povod kasnijih eventualnih nesporazuma zbog dilema kao što su: da li je bolji kurban podijeljen ili slabiji, čije kurban je podijeljen a čiji je zajednički konzumiran i tome slično’, – odgovaraju iz IZ u BiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,