Nedjelja, 7. Juna 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Danas vanredna telefonska sjednica Vijeća ministara BiH

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine održat će danas vanrednu – telefonsku sjednicu, a o obimu i sadržaju predloženih materijala javnost će biti informisana putem saopštenja, naveli su iz ove institucije.

Još uvijek nije poznato zbog čega će biti održana vanredna telefonska sjednica jer je za danas bila najavljena i redovna sjednica Vijeća ministara BiH, a na predloženom dnevnom redu su materijali Ministarstva bezbjednosti BiH, koji se odnose na stanje u oblasti migracija u državi u vezi sa povećanim prilivom migranata.

Na dnevnom redu je i više nacrta odluka o ratifikaciji međunarodnih ugovora, među kojima je i protokol o određivanju tromeđne granične tačke između BiH, Crne Gore i Srbije i memoranduma o razumijevanju između Hrvatske, BiH i Crne Gore o sprovođenju “Interreg IPA programa prekogranične saradnje između Hrvatske, BiH i Crne Gore 2014-2020”.

Ministri bi trebalo da razmatraju i prijedlog odluke o imenovanju komisije za kupovinu objekta za smještaj diplomatsko-konzularnog predstavništva Bosne i Hercegovine u Podgorici, te informaciju o radu u prošloj godini Zajedničkog komiteta za raspodjelu diplomatsko-konzularne imovine bivše SFRJ, zaključno sa aprilom.

Na prijedlog Ministarstva odbrane, na sjednici će se naći i informacija o godišnjem planu obuke i vježbi pripadnika i jedinica Oružanih snaga BiH u inostranstvu za 2020. godinu.

Na dnevnom redu bio je izvještaj o radu Komisije za NATO integracioni proces BiH za period od 1. decembra 2018. do 1. jula ove godine.Zbog odsustva šest ministara, 3. oktobra sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine prekinuta je ubrzo nakon što je počela i potom odgođena za danas.

Na telefonskoj sjednici, koja je održana istog dana, donesena je odluka o privremenom finansiranju institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za period od oktobra do decembra u iznosu od 237.500.000 KM. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje