Nedjelja, 24. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Danas odluka o sudbini zdravstvenog sistema u Tuzlanskom kantonu

Preuzmite sliku

Pitanje reprezentativnosti strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije bit će razmatrano danas na vanrednoj sjednici skupštine Tuzlanskog kantona.

Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije TK pokrenuo je štrajk, jer nisu dobili reprezentativnost u ovom kantonu, a time su ostali bez mogućnosti da potpišu poseban kolektivni ugovor. Nakon što pregovori s Vladom TK tokom štrajka nisu donijeli razultate, doktori su odlučili pokrenuti proces davanja otkaza – saopćeno je iz Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije TK.

U saopćenju se navodi da je za sada potpisano i prikupljeno više od 700 otkaza i to preko 90 posto u zdravstvenim ustanovama u Živinicama, Srebreniku, Gradačcu, Lukavcu, Gračanici, Kalesiji, Doboj Istoku te 50 posto u Domu zdravlja Tuzla i UKC-u Tuzla i nešto manji procenat u ostalim zdravstvenim ustanovama.

Podpredsjednik Federalnog Saveza SSDMiS Admir Suljić ističe da, ukoliko se na hitnoj sjednici Skupštine TK koja je zakazana za danas ne riješe njihovi zahtjevi, slijedi kolaps zdravstvenog sistema u najmnogoljudnijem kantonu u Federaciji BiH.

Nakon sjednice doktori će predati otkaze ukoliko Vlada ne prizna pravo većine doktora iz TK, članova Strukovnog sindikata, da se bore za svoja radnička prava.

Ovo je prilika da jedina vlada u Federaciji, koja nije priznala strukovni sindikat kao partnera, konačno uradi iskorak u svojoj politici i pokaže dozu humanosti i brige za stanovništvo koje ih je biralo – saopćeno je iz Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije TK.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje